Skip to main content
közigazgatás: magyar

Új korszak előtt az önkormányzatok

Szerző: 2013. július 9.No Comments

„Lezárult a magyarországi települések kétharmad részét, összesen 1956 önkormányzatot érintő adósságkonszolidáció – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes kedden Veszprémben, amikor önkormányzati adósságátvállalásról szóló miniszterelnöki bizonyságleveleket adott át nyolc Veszprém megyei település polgármesterének.

Navracsics Tibor a polgármesterek előtt kijelentette: a feladat- és adósságátvállalás egyaránt egy új korszak kezdetét jelzi, ahol tisztességes partneri viszonyban állnak az önkormányzatok az állammal. Kiemelte még, hogy az állam és az önkormányzatok partnerek: mindkettőnek célja az állampolgárok jólétének biztosítása.

Nem áldozat, és nem felajánlás
A miniszterelnök-helyettes elmondta: az adósságátvállalás a költségvetésnek nem áldozat, az önkormányzatok részéről nem felajánlás, hanem egy stabil viszonyokat biztosító partnerség kezdete. Közölte azt is, hogy a legutóbbi választások után a kapott felhatalmazást egyfajta kötelezettségként értelmezték, mégpedig arra, hogy a következő négy évben a lehető legtöbb helyen változást érjenek el. Navracsics elárulta: úgy gondolja, hogy a demokratikus átmenet idején kidolgozott megoldások ugyan „tisztességgel teljesítették hivatásukat”, de 2010-re már életképtelenek lettek, amit jól mutat az önkormányzatok körül kialakult helyzet.

Átgondolják a szerepeket
Az önkormányzatok egyre több feladatot kaptak, miközben folyton kevesebb pénz jutott rájuk, így azok eladósodtak – hangzott el a tájékoztatón. A politikus hozzátette még, hogy 2011–12-re sikerült a költségvetés gazdálkodását stabilizálni, de az önkormányzati adósságok miatt a hiány túllépte a tervet. Emiatt vizsgálja és szervezi most át a kormány az önkormányzatok feladatait.

Így néz ki az önkormányzati adósságátvállalás
A Belügyminisztérium pénteki összesítése szerint 278 ötezer fős lakosság feletti település közül 48-tól az adósság 40 százalékát, 92 településtől a 70 százalékát vette át az állam. A konszolidációra tervezett 610,3 milliárd forint több mint kétezer szerződést vált ki. Ezek közül a legtöbb, 1527 szerződés forintalapú. Frankalapú adósságról 370 szerződést vállal át az állam, ennek összege 1,8 milliárd frank, vagyis több mint 420 milliárd forint. Euróalapú szerződésből 949 millió eurót, mintegy 276 milliárd forintot érint a konszolidáció, ezeket 118 szerződés tartalmazza.”

Forrás:
Új korszak előtt az önkormányzatok; Magyar Nemzet/MTI; 2013. július 9.