Skip to main content
közigazgatás: magyar

Szervezeti változásokat hozott a főigazgatói kinevezés Veszprémben

Szerző: 2013. július 17.július 19th, 2013No Comments

„ Egy létesítményben helyezik el jövőre a jelenleg külön épületekben működő szakigazgatási szerveket, a Járási Hivatal törzshivatalát, valamint az újonnan megnyíló kormányablakot Veszprémben – mondta a Rádió Orient műsorában Vajda Viktória, a Veszprém Megyei Kormányhivatal új főigazgatója. Ismertette, jövő márciustól már az új, központi épületben várják az ügyfeleket.

Vajda Viktória 2012 novembere óta látja el a főigazgatói munkakörbe tartozó feladatokat a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál, kinevezését ez év május 16-án vehette át a kormánymegbízottól. Az új főigazgató számos újítást vezetett be a hivatalnál az elmúlt nyolc hónap alatt.

A főigazgató kiemelte a törzshivatali főosztályvezetőkkel való folyamatos kommunikáció fontosságát. „A kollégák minden héten írnak egy rövid összefoglalót az általuk vezetett szervezeti egységnél történt legfontosabb eseményekről, melyeket megtárgyalunk a hetente tartott vezetői megbeszélésen” – ismertette a Rádió Orient vendége. Elmondta, ezek a heti értekezletek adnak alkalmat arra is, hogy a legújabb kormányzati intézkedéseket, célkitűzéseket megismertessék a munkatársakkal. „A közigazgatás átalakítása akkor lesz sikeres, ha az abban dolgozó munkatársak, kormánytisztviselők a magukénak érzik azt” – fogalmazott a főigazgató.

„Veszprém Megyében jelenleg 16 szakigazgatási szerv működik” – mondta Vajda Viktória. A főigazgató hosszú távon ajánlatosnak tartaná azon szakigazgatási szervek belső integrációját, melyek hatásköre között sok az átfedés, mert ezek egy szervvé egyesítése esetén működésük még hatékonyabb és költségkímélőbb lehetne. Hozzátette, ez esetben az állampolgárok is még kevesebb papírmunkával, és még kevesebb idő alatt intézhetnék el ügyeiket.

A KAB-képzésen Veszprém Megyében 103 középfokú és 127 felsőfokú munkatárs vesz részt. A főigazgató elismerte, az ügyfélszolgálatokon okozott némi fennakadást a képzésben részt vevő munkatársak hiánya. Azonban hangsúlyozta, igyekeztek megtenni mindent annak érdekében, hogy az ügyfeleket emiatt semmilyen hátrány ne érhesse, a pótlást munkaerő átcsoportosítással oldották meg. A képzés tananyaga egyébként nagyrészt elektronikus, így a munkatársaknak az elmúlt félévben mindössze néhány napon kellett személyesen is részt venniük az oktatáson.

A főigazgató kifejtette, habár a megyében jelenleg is működő kormányablakban ügyfélbarát nyitva tartással, reggel 8-tól este 8-ig várják az ügyfeleket, az emberek többsége a megszokott időpontokban, elsősorban délelőtt, illetve a déli órákban érkezik. Ezzel szemben a megyeszékhelyi okmányirodában nagyon népszerűek a délutáni és a kora esti időpontok.

A megyében 15 kormányablak létrehozása a cél: a tíz járási székhely, három vidéki település, és a jelenleg a megyeszékhelyen egyedüliként működő kormányablak mellett még két veszprémi helyszínen alakítanak ki integrált ügyfélszolgálati irodát, az egyiket a Veszprémi Járási Hivatal új épületében. Jövőre ugyanis egy épületbe költöznek a jelenleg Veszprém több pontján működő járási szakigazgatási szervek és a járási törzshivatal – mondta el a Rádió Orient műsorában Vajda Viktória, a Veszprém Megyei Kormányhivatal főigazgatója. Ismertette, jövő márciustól már az új, központi épületben várják az ügyfeleket.

„Sem az ügyfeleknek nem jó, sem munkaszervezési szempontból nem előnyös, ha külön épületekben üzemelnek a hivatal egységei” – fogalmazott Vajda Viktória. Ezért Veszprém belvárosában egy új hivatal kialakításra kerül sor, mely részlegesen már őszre megvalósul, végleges megújulása márciusra várható. A központi épület felújításához szükséges forrásokat a kormány biztosítja.

A Veszprém Megyei Kormányhivatalban a dolgozók közel 15 százaléka 30 év alatti – ismertette Vajda Viktória, aki szerint az életpályamodell kialakításával még népszerűbb lehet a közigazgatás a fiatalok körében. A főigazgató elmondta, ő maga gyermekkorától kezdve közigazgatási pályára készült. Ennek megfelelően első diplomáját is az Államigazgatási Főiskolán szerezte. Ezután a jelenlegi kormányhivatal jogelődjében, a Veszprém Megyei Közigazgatási Hivatalnál koordinációs ügyintézőként helyezkedett el. Majd jogász diploma megszerzése után 2010-től részt vett a kormányhivatalok kialakítási munkáiban. ”

Forrás:
Szervezeti változásokat hozott a főigazgatói kinevezés Veszprémben; OrientPress; 2013. július 17.