Skip to main content
gazdaság

Két pályázó van a GSM-R tenderre

Szerző: 2013. július 18.No Comments

„Tavaly decemberben meghirdették, idén januárban négy cég jelentkezett, a NISZ háromtól kért ajánlatot, amire végül ketten ugrottak rá. Finisébe ért a GSM-R projekt.

Az elmúlt évek több sikertelen kísérlete után a NISZ egy tavaly novemberi kormányhatározat értelmében decemberben írt ki közbeszerzési eljárását a GSM-R rendszer első ütemének a megvalósítására mintegy 905 kilométeres hazai vonalszakaszon. A projektre, melynek teljes értéke meghaladhatja a 35 milliárd forintot, négy cég jelezte indulási szándékát. Végül a NISZ három jelentkezőt kért fel ajánlattételre idén márciusban. Közülük ketten éltek is a lehetőségekkel.

Az egyik ajánlattevő a közelmúltban teljes egészében a Nokia kezébe kerülő Nokia Siemens Networks magyar leányvállalata, a másik pedig a Kapsch-MVM OVIT benyújtotta végső ajánlatát. A Nokia Siemens Networks Kft. ajánlata nettó megközelítőleg 15,5 milliárd forint, míg a Kapsch-MVM OVIT ajánlata kicsivel meghaladja a nettó 13,7 milliárdot. Az ajánlatkérőnek maximum 30 nap áll rendelkezésére, hogy kiértékelje a pályázatokat.

Két évnyi munka – komoly kötbérrel
A beruházás a Budapest környéki, a Budapest – Székesfehérvár, a Budapest – Győr – Hegyeshalom, a Győr – Celldömölk – Boba – Zalaegerszeg – Bajánsenye, a Budapest – Cegléd – Szolnok – Szajol – Püspökladány, a Szajol – Lökösháza, valamint a Sopron – Szombathely – Szentgotthárd vonalakat érinti.

A projektet az aláírástól számított két éven belül kell befejezni, a szerződés tervezet a RailAdvisor szakportál szerint kimondottan magas késedelmi díjakat tartalmaz, az első tíz napra napi 200 ezer eurót, azt követően napi 500 ezer eurót.

A tendernek hosszabb távon lehet egy második szakasza is, a felújítás alatt lévő további vasútvonalakon, beleértve a Püspökladány – Debrecen – Nyíregyháza – Záhony, a Budapest – Miskolc – Nyíregyháza, és a Székesfehérvár – Keszthely szakaszokat.

A GSM-R projekt első fázisának célja, hogy megteremtse a nemzetközi vasúti forgalom átjárhatóságát, valamint növelje a vasúti közlekedés biztonságát és hatékonyságát. Az erről szóló kormányhatározat értelmében a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) hatáskörébe tartozik a tervezésre, a kiépítésre és az implementációra vonatkozó közbeszerzési eljárások lebonyolítása. A rendszerhez szükséges optikai kábelhálózat kiépítésére a NISZ idén májusban tett közzé közbeszerzési felhívást.”

Forrás:
Két pályázó van a GSM-R tenderre; Bitport; 2013. július 17.
A GSM-R rendszerszállítási tenderen a két pályázó beadta végleges ajánlatát; Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.; 2013. július 15.