Skip to main content
energiainformatika

Hétvégenként ingyen lesz az áram

Szerző: 2013. augusztus 5.No Comments

„A brit British Gas azt tervezi, hogy egyes fogyasztóinak hétvégén ingyenessé teszi az áramfelhasználást. Az okos mérőkkel felszerelt otthonokban lehetővé váló megoldás fő motivációja az, hogy a fogyasztók kevésbé használják hét közben az elektromos energiát, csökkentve a hét közbeni csúcsfogyasztást, jobban eloszlatva a hálózatra nehezedő nyomást.

A brit British Gas azt tervezi, hogy egyes fogyasztóinak hétvégén ingyenessé teszi az áramfelhasználást – írja a BBC. Az okos mérőkkel felszerelt otthonokban lehetővé váló megoldás fő motivációja az, hogy a fogyasztók kevésbé használják hét közben az elektromos energiát, csökkentve a hét közbeni csúcsfogyasztást, jobban eloszlatva a hálózatra nehezedő nyomást.

Sam Laidlaw, a Centrica vezérigazgatója – a British Gas ennek a cégnek a leányvállalata – szerint a megoldással elkerülhető lesz az, hogy a hétköznapi csúcsidőben plusz erőművi kapacitásokat kelljen beindítani, illetve így kevesebb károsanyagot is bocsátanak majd ki. A rendszer az Egyesült Államok egyes részein már működik, ott a hétvégi ingyen áramért cserébe hét közben magasabb árat kell fizetniük az energiáért a fogyasztóknak. A vezérigazgató eközben elismételte azokat az aggodalmakat, melyek szerint a régi erőművek bezárása energiahiányt okozhat, ugyanakkor ez mindössze csak néhány órára tehető évente.

A tervezett rendszert többen bírálják, mivel szerintük a hétvégi olcsó áram túlzott fogyasztáshoz, nagyobb környezetszennyezéshez vezet majd. A magasabb hét közbeni árakról egyelőre még nincs hír, azt ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az ingyen energiával csak bizonyos fogyasztókat tudnának az emberek a kedvezményes időszaknak üzemeltetni, a hűtőnek például állandóan mennie kell. Az okos mérőkkel kombinált rendszerrel a fogyasztók ugyanakkor kétségkívül optimalizálhatják fogyasztásukat, és rezsiköltésüket is.”

Forrás:
Hétvégenként ingyen lesz az áram; HVG.hu; 2013. augusztus 1.