Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatikatörvények, határozatok

Hatályba lépett Németország e-kormányzati törvénye

Szerző: 2013. augusztus 11.No Comments

„A német Szövetségi Tanács (felsőház), hosszú törvényhozási és konzultációs időszak lezárásaképpen, 2013. június 7-én elfogadta az e-kormányzatról rendelkező törvényt, amely egyben rendelkezik más törvények kiegészítéséről és megváltoztatásáról, az e-kormányzati törvény rendelkezéseinek megfelelően. A törvény 2013. augusztus elsején lépett hatályba.

Alapvetően a szövetségi állam szervezeteire terjed ki a hatálya, de a helyi közösségekig minden közigazgatási szervezetere is, amennyiben szövetségi rendelkezést hajtanak végre.

A törvény fontosabb intézkedései

  • A közigazgatási szervezeteknek meg kell teremteniük az elektronikus dokumentumok fogadásának és küldésének feltételeit. A minősített elektronikus aláírással rendelkező dokumentumok fogadása mellett lehetőséget kell teremteni a De-Mail-rendszer keretében való kommunikációra is.
  • Az iratok elektronikusan kezelendők. Amennyiben eredetileg papíralapú iratokról van szó, akkor azokat be kell szkennelni.
  • Rendelkezik a törvény az elektronikus fizetés feltételeiről is. Legalább egy, az elektronikus kereskedelemben általános használt és megfelelően biztonságos fizetési módozat használatát biztosítani kell.
  • A közigazgatás működésével kapcsolatos információkat elektronikusan is publikálni kell.
  • A közigazgatási folyamatokat elemezni, optimalizálni és dokumentálni kell a törvény rendelkezéseinek megvalósítása során.
  • A nyilvánosan elérhető adatokat gépileg olvasható formában és leíró adatokkal ellátva kell megjelentetni („open data”). Különösen azokra az adatokra érvényes ez, melyeknél jelentős igény várható az újrahasznosításra.
  • Meghatározott újonnan létrehozott, vagy átdolgozandó elektronikus közigazgatási nyilvántartások esetében az egész országra egységes elvek alapján az információt földrajzi hivatkozásokkal („georeferencing”) kell ellátni.

Az elektronikus aláírásról
A német hivatalos tájékoztató kiemeli, hogy az e-kormányzati szolgáltatások elterjedésének komoly akadálya volt, hogy csak a minősített elektronikus aláírást fogadták el a hagyományos aláírással jogilag egyenértékűnek, és ez nem terjedt el elégséges mértékben. Az új törvénnyel változik a helyzet. Két műszaki eljárást határoznak meg, amelyet jogilag egyenértékűnek fogadnak el a hagyományos aláírással:

  • De-Mail – Az állampolgár egy azonosító igazolvány segítségével először regisztrálja magát a szolgáltatónál (ezek magáncégek) , ezután veheti igénybe a szolgáltatást egy ennek szentelt webhelyen keresztül. A webhelyre való belépés biztonságos, és a szolgáltatás rendelkezik az un. „jóváhagyott/azonosított feladó” választási lehetőséggel.
  • Webes alkalmazások, amelyek az új elektronikus személyi eID szolgáltatására támaszkodva biztosítják a biztonságos elektronikus azonosítást.

A törvényt kritizálták az ellenzéki politikusok, adatvédelmi aktivisták és biztonsági szakemberek. Részben azért a De-Mail szolgáltatás nem biztosít teljes titkosítást. (A szolgáltató az egyszer már titkosított üzenetet visszafejti, átvizsgálja vírusok és más kártékony programok után kutatva, majd ismét titkosítja.) A teljes titkosítás egyenlőre csak opció, amelyet mind a küldő és a fogadó rendszernek támogatnia kell.”

Forrás:
Gesetz zur Förderung der elektronischen Verwaltung sowie zur Änderung weiterer Vorschriften Vom 25. Juli 2013 (pdf)
E-Government-Gesetz; Bundesministerium des Innern (számos háttéranyaggal)
De-Mail: So einfach wie E-Mail und so sicher wie Papierpost; Bundesministerium des Innern
Der neue Personalausweis; Bundesministerium des Innern
Administrative reform and the public service; Federal Ministry of the Interior
IT and Internet policy; Federal Ministry of the Interior
De-Mail; Wikipédia
E-Government-Gesetz zur Förderung der Elektronischen Verwaltung passiert den Bundesrat; haufe.de; 2013. június 17.