Skip to main content
Internetközigazgatás: külföldön

Snowden miatt áll le egy e-mail szolgáltató

Szerző: 2013. augusztus 9.augusztus 11th, 2013No Comments

„Hirtelen leállt az Edward Snowden által is használt, titkosítással védett e-mail szolgáltató, a Lavabit, közli a Reuters. Az alapító Ladar Levison búcsúközleményéből úgy tűnik, hogy az amerikai kormány keze van a dologban.

„Arra kényszerültem, hogy meghozzak egy nehéz döntést: részt vegyek az amerikai emberek ellen elkövetett bűncselekményekben vagy veszni hagyjam tíz év kemény munkáját azzal, hogy leállítom a Lavabitet” – írta Levison, aki azt is elárulta, hogy nincs lehetősége elmondani, hogy milyen események vezettek az elmúlt hat hétben döntéséhez. „Ez a tapasztalat egy nagyon fontos leckét adott nekem: amíg a törvényhozás nem tesz valamit, vagy a bíróságok nem szolgálnak precedenssel, addig óva intenék mindenkit attól, hogy titkos adatait olyan cégre bízza, amely kapcsolatban áll az Egyesült Államokkal” – tette hozzá.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtési és megfigyelési módszereit kiszivárogtató Edward Snowden négy héttel ezelőtt találkozott emberi jogi szervezetek képviselőivel az moszkvai seremetyevói reptéren. Akkor a Human Rights Watch (HRW) munkatársa árulta el, hogy Snowdennel lavabites e-mail címről levelezetett. Ugyan néhány nagyobb szolgáltató is ajánl felhasználóinak titkosított levelezést, ők azonban együttműködnek a hatóságokkal. A Lavabit más, a titkosított e-mailekhez csak a felhasználó férhet hozzá.

Snowdent kémkedéssel és kormányzati tulajdon eltulajdonításával vádolták meg az USA-ban, de nemrég ideiglenes, egy évre szóló menekültstátuszt kapott Oroszországtól. Elképzelhető, hogy a kormány Snowden leveleit akarta megszerezni a Lavabittől, vagy a kulcsot kérhették az ő, illetve más felhasználók jövőbeli leveleinek megfejtéséhez. Kurt Opsahl, a San Franciscó-i Elektronikus Szabadság Alapítvány ügyvédje szerint nagyon szokatlan, hogy egy cég ilyen körülmények között inkább leálljon, minthogy teljesítse a kormány információs követelését.

A Lavabit után csütörtökön egy másik, titkos e-mailezést biztosító cég is bejelentette, hogy leállnak. A Silent Mailt működtető Silent Circle alapítója, Jon Callas kijelentette, hogy nem kaptak semmiféle fenyegető levelet a titkosszolgálatoktól, és biztonságos telefonálást például továbbra is szolgáltatnak. Callas szerint azonban az e-maileket már sokkal nehezebb titokban tartani.”

Forrás:
Snowden miatt áll le egy e-mail szolgáltató; Népszabadság 2031. augusztus 9.
Lavabit
Email service used by Snowden shuts itself down, warns against using US-based companies; Glenn Greenwald; Guardian; 2013. augusztus 9.