Skip to main content
egészségügyközigazgatás: magyar

Veszélyben a kórházak működése: Kritikus a helyzet az adósság miatt

Szerző: 2013. augusztus 28.No Comments

„Miközben már-már a kórházak működésképességét veszélyeztetik a felhalmozott adósságok, a jelentős megtakarítással kecsegtető központosított közbeszerzések alig haladnak, ami még pluszkiadást is jelent számukra.

Kritikus helyzet állhat elő a nyár végére, az ősz elejére a hazai kórházakban az eladósodás miatt – mondta lapunknak a Magyar Kórházszövetség elnöke. Velkey György rámutatott: számításaik szerint a kórházak lejárt tartozása eléri az 55 milliárd forintot, a beszállítók mind türelmetlenebbek, ezért pénzügyi segítségre lesz szükség a működőképesség megőrzése érdekében.

Az érdekképviselet már tárgyalásokat kezdett az Egészségügyi Államtitkársággal, amely, mint fogalmazott, észlelte és komolyan veszi a problémát. Az elnök hozzátette: bár az egyszeri segítség életbevágó, végre hosszú távon kell rendezni a kórházak finanszírozását, máskülönben nincs menekvés az adósságcsapdából.

Mindeközben azok a központosított közbeszerzések, amelyektől összességében tízmilliárdos megtakarítást vár az egészségügyi kormányzat, rendkívül döcögősen haladnak. Már két éve, hogy beharangozták: földgázt, áramot, gyógyszert, orvosi eszközt, fertőtlenítőszert is központilag szerez majd be az államosított egészségügyi intézmények számára fenntartójuk, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (Gyemszi).

A kórházakban leggyakrabban használt gyógyszerek központi közbeszerzésére vonatkozó eljárást először 2012 első felére, majd tavaly év végére ígérték, ám az végül csak az idén konkretizálódott. De akkor sem úgy, ahogyan eredetileg tervezték: azt az összesen 62 hatóanyagot, amelyet így kívántak megvásárolni, információink szerint csak több körben sikerül beszerezni. Hamarosan már a harmadik tendert hirdetik meg, hogy végül a kórházak tényleg olcsóbban juthassanak hozzá a leggyakrabban alkalmazott altatókhoz, fájdalomcsillapítókhoz, infúziókhoz, antibiotikumokhoz, vírus- és trombózis-ellenes szerekhez.

A Gyemszi csak a kórházi gyógyszer-közbeszerzésektől 20-25 százalékos megtakarítást vár, ami valóban milliárdos nagyságrendű, ha azt nézzük, hogy a kórházak gyógyszerkiadásai nagyjából a költségvetésük 10 százalékát teszik ki. Ehelyett most a kórházak a korábbinál többet kénytelenek fizetni a központi közbeszerzéssel érintett orvosságokért. Azokra ugyanis maguk már nem írhattak ki közbeszerzést. „A kórházi gyógyszerészek heroikus küzdelmet vívnak, hogy a gyógyszerellátás folyamatos legyen” – fogalmazott a PharmaOnline-on Buchholcz Gyula, a Bajai Szent Rókus Kórház főgyógyszerésze. Higyisán Ilona, a Kórházi Gyógyszerészek Szervezete tiszteletbeli elnöke lapunknak megerősítette: az elhúzódott központi közbeszerzés elbizonytalanította a kollégákat.

Csúsznak az új eljárással
A gyógyszereknél is lassabban megy a villamos-energia központi közbeszerzése. Az erre még tavaly ősszel kiírt nyílt eljáráson egyetlen energiaszolgáltató sem tett ajánlatot, így a tendert eredménytelennek kellett nyilvánítani, Ehhez képest a Gyemszi vezetője, Török Krisztina már 2012 novemberében azt közölte: „az eddigi 25 forint/kilowattórás átlagárat 20,3 forintra tudták leszorítani.” Új tendert az árambeszerzésre azóta sem hirdettek, az intézményeknek viszont a Gyemszi utasítására fel kellett mondaniuk korábbi szerződéseiket.
A legsikeresebbnek eddig a Gyemszi központosított földgázbeszerzése bizonyult, a Fővárosi Gázművekkel megkötött szerződés július 1-jén lejárt, az új eljárást érthetetlen okokból csak július 12-én hirdették meg.”

Forrás:
Veszélyben a kórházak működése: Kritikus a helyzet az adósság miatt; Haiman Éva; Világgazdaság; 2013. augusztus 9.