Skip to main content
közigazgatás: magyar

Új eljárásrend, monitoring rendszer és adattár segíti a tervezést a minisztériumokban

Szerző: 2013. szeptember 5.No Comments

„A rendszerváltás óta eltelt időszakban több kísérlet történt a közigazgatás irányításának és működésének megújítására, azonban ezek közül eddig a megalapozás, tervezés fázisán már csak kevés jutott tovább. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium augusztus végével zárult projektje ezért a minisztériumok stratégiai tervezési képességének megerősítése és működésének koordináltabbá tételét tűzte ki célul a Magyary Programban foglaltak alapján. „A stratégiai irányítás megújítása a központi közigazgatásban” című (ÁROP 1.1.8) projektben új tervezési eljárásrendet alakítottak ki, módszertanokat dolgoztak ki és vezettek be, valamint elkészült egy stratégiai adattár és stratégiai monitoring rendszer is.

A projekt eredményeként létrejött egy új tervezési eljárásrend, és ennek során elkészült a kormányzati stratégiai irányításról szóló 38/2012. (III. 12.) kormányrendelet, amely a kormányzati stratégiai irányítási rendszer (KSIR) alapelveit, eljárási szabályait rögzíti. További előrelépésnek tekinthető, hogy a hazai és külföldi jó gyakorlatokra építve kialakították az alkalmazandó módszertani eszközök rendszerét, ezzel biztosítottá váltak az új elemek bevezetésének feltételei. Ahhoz, hogy a tervezés és végrehajtás szorosan összekapcsolódjon és egységes legyen, kialakítottak új, és esetenként fejlesztettek elemeiben már meglévő eszközöket.

A minisztériumok stratégiai szempontú felméréséből merített tapasztalatok alapján stratégiai adattár is készült, és felépítettek egy, a stratégiai nyilvántartásra épülő stratégiai monitoring rendszert, amely elsősorban a kormányprogram megvalósítására és a 2014-20-as fejlesztési tervezés támogatására irányul. Létrehoztak emellett egy kormányzati meta-adatbázist a stratégiai tervezéshez és végrehajtáshoz kapcsolódó, a minisztériumokban kezelt adatgyűjtések, adatbázisok felmérésére, illetve javaslatcsomagok készültek minden minisztérium számára a kormányzati stratégiai irányítás általános gyakorlattá tétele és a kialakított eszközeinek egységes és rendszeres alkalmazása érdekében.

A projekt során több, a stratégiai tervdokumentumok készítését támogató útmutató és a minisztériumi stratégiai tervezési folyamatok belső rendjéhez kapcsolható kézikönyvként is tovább hasznosítható tanulmány készült el.

A fenti feladatokat az Új Széchenyi Terv keretén belül, „A stratégiai irányítás megújítása a központi közigazgatásban” című, ÁROP 1.1.8-2011-2011-0001 kódszámú projektben, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 480000000 Ft támogatási keretösszegből valósították meg.”

Forrás:
Új eljárásrend, monitoring rendszer és adattár segíti a tervezést a minisztériumokban; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2013. szeptember 3.