Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Győri Enikő a belső piaci információs rendszerről

Szerző: 2013. szeptember 11.No Comments

„A belső piaci információs rendszer hazai működésével összefüggő egyes törvények módosításával kapcsolatos javaslat általános vitájával foglalkozott az Országgyűlés 2013. szeptember 10-i ülése.

Győri Enikő, a Külügyminisztérium államtitkára expozéjában ismertette: a belső piaci információs rendszer (Internal Market Information System, IMI-rendszer) az Európai Bizottság által kifejlesztett és működtetett, interneten keresztül elérhető szoftveralkalmazás, amely a tagállami hatóságok között igazgatási együttműködést támogatja a belső piac körébe eső egyes jogterületeken.

Az IMI-rendszer az EGT-államok (vagyis az EU-tagállamok és Norvégia, Liechtenstein, valamint Izland) hatóságai közötti információcsere fóruma. A rendszer célja a Magyarország határain átnyúló ügyek kezelése. Ilyen ügyek lehetnek például egy külföldön szolgáltatást nyújtó cég adatai vagy például egy Magyarországon munkát vállaló külföldi személy megfelelő képzettségének ellenőrzése.

Az államtitkár hangsúlyozta: az új jogszabályi keret az érintett hatóságok jogalkalmazási gyakorlatát nem változtatja meg, új kötelezettséget nem teremt, az igazgatási együttműködésnek csak a megfelelő jogalapját teremti meg a kötelezően alkalmazandó uniós jogi aktus révén. Kiemelte: tekintettel arra, hogy az IMI-rendszer több jogterületre kiterjed, szükséges, hogy annak kötelező alkalmazása és az adatvédelem legfontosabb kérdései törvényi szinten kerüljenek szabályozásra.”

Forrás:
Győri Enikő a belső piaci információs rendszerről; Külügyminisztérium; 2013. szeptember 11.