Skip to main content
közigazgatás: magyar

Új doktori iskola indul a közszolgálati egyetemen

Szerző: 2013. szeptember 11.No Comments

„Az új tanévtől a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) alapszakos hallgatói közszolgálati közös modult is teljesítenek, s elindul a közigazgatás-tudományi doktori iskola – mondta Patyi András, az intézmény rektora egy hétfői háttérbeszélgetésen újságíróknak.

Az alapszakosok másfél, két évre elosztva 15 közös tantárgyat – köztük alkotmányjogot, katasztrófavédelmi alapokat, hadelméletet – tanulnak. Ennek lényege, hogy a hallgatók megismerjék a társhivatásokat – mondta Patyi András, hozzátéve, hogy a tananyag tartalmazza a közigazgatási alapvizsga követelményeit is. Az új tanévben a honvédelmi tisztképzésben több új szak is indul, a képzés pedig 8 félévesre bővül.

A rektor tájékoztatása szerint szeptemberben megkezdi működését az ország első és egyetlen közigazgatás-tudományi doktori iskolája. A hadtudományi és a katonai-műszaki doktori iskola már működik, és folytatják a rendészettudományi doktori iskola megindításához szükséges előkészületeket, amellyel teljessé válik a képzés.

Szólt arról is, hogy az egyetemet első helyen választó diákok aránya 20 százalékkal, vagyis mintegy ezer fővel nőtt az előző évihez képest. Legtöbben nemzetközi igazgatásra, illetve a bűnügyi igazgatás bűnügyi nyomozó szakirányára jelentkeztek. Az évet 2200 elsőéves kezdi meg, szemben a tavalyi 1900-zal.

Patyi András elmondta, folytatják a kormányablakok ügyintézőinek képzését is. A szakirányú továbbképzések most kezdődnek, a középfokú képzésben pedig nyáron ingyenes tanfolyamon vettek részt az érintettek. Utóbbiaknak hat éven belül kell beiratkozniuk az intézmény igazgatásszervező szakára.

Az NKE-n emellett a nagyberuházások is folytatódnak. Belső szerelési munkálatok folynak a Ludovika campus főépületében, amelyet várhatóan 2014. márciusában birtokba tudnak venni. Az Üllői út vonalában tervezett új oktatási épület területén bontási munkálatokat végeznek és folyik a többi beruházás is. A teljes fejlesztés a 2015-ös tanévkezdésre befejeződik, így akkor mindhárom kar beköltözhet a campus területére.

Az intézményben kedden reggel 9 órakor kezdődik az új tanév az elsősök fogadalomtételével. Az ünnepségen részt vesz Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter.”

Forrás:
Új doktori iskola indul a közszolgálati egyetemen; eduline.hu; 2013. szeptember 9.