közigazgatás: magyar

Négymilliárdos járási centrum épülhet Szigetszentmiklóson

Szerző: 2013. szeptember 21.No Comments

„Kormányhatározat szerint Szigetszentmiklóson 4 milliárdos járási centrum létesülhet, s még idén kormányablakot is kialakítanak a településen, Váchoz és Vecséshez hasonlóan mesélte a Rádió Orient vendégeként Rosdy Tamás, a Pest Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

„Pest megye 18 járása közül Szigetszentmiklós kapta meg a lehetőséget, hogy mintaprojektként működjön” – közölte a főigazgató. Kormányhatározat született arról, hogy Szigetszentmiklósi Járási Hivatal négymilliárd forintos állami ingatlanberuházással járási centrumot fog kialakítani. Itt a nemrég átadott tatabányai járás irodakomplexumához hasonló módon a hivatal összeköltözik a kerületi ügyészséggel, a járási bírósággal és a városi rendőrkapitánysággal, ezen szervek méltó elhelyezést biztosítva. Egyelőre a többi Pest megyei járást nem érinti a projekt.

A legutóbbi szigetszentmiklósi járási értekezlet két kiemelt témája elsősorban az okmányirodákat és a kormányablakokat érintette: a gyors és hatékonyabb ügyfélkiszolgálás mellett fontos tényező a kedvesség is. „Sokszor esik a hivatalnok abba a hibába, hogy bár segíti az ügyfelet, elvégzi a feladatát, de azt a kis többletet nem teszi hozzá, ami minőségében sokat emelne a munkáján” – fejtette ki Rosdy Tamás – ‘Az ügyfélnek éreznie kell, hogy nem megtűrt személy a rendszerben, hanem érte van az államigazgatás.’

Pest megyében több mint 40 kormányablak lesz a folyamat lezárultával. Ebben az évben 4-5 új kormányablak létesül, Szigetszentmiklóson, Vácott és Vecsésen. A közigazgatási reform látható eredményét a kormányhivatalok integrált ügyfélszolgálati irodái közvetítik, rövidesen 2600 új ügykörrel foglalkoznak a kormányablakok. A jogalkotó szándéka, hogy a jövőben az államigazgatás a kormányablakokra támaszkodjon, s az ügyfél számára az igazgatás végpontjaként működjenek – hangzott el az interjú során.

A kormányhivatalok nem csak a lakossági ügyekért, de kiemeltnek számító – munkahelyet teremtő, GDP-növelő beruházásokat előkészítéséért is felelnek. Utóbbiak adminisztrációja, engedélyeztetése jóval gyorsabban, halad, mióta az államigazgatási szervek integrálódtak, a fontos fejlesztéseket pedig kijelölt kormányhivatalok és kormánymegbízottak kezelik – mutatott rá a főigazgató.

Rosdy a tanyavilág fejlesztésére is kitért a beszélgetés során: mint ismert, Pest megye délkeleti régiójában, Nagykáta, Cegléd és Nagykőrös vidékén nagy kiterjedésű, infrastruktúra szempontjából elmaradott tanyavilág húzódik. Az itt élők felzárkóztatása lassú és költséges folyamat, a Nagykátán véghezvitt villamosítási projekt viszont más régiókban mintaadó is lehet – vélte a Rádió Orient vendége. A kormányhivatal és a járások a távolabbi kistelepülések számára az államigazgatást ügysegédek útján teszik megközelíthetővé, Fót, Galgamácsa, Erdőkertes és Dány településeken már működik az ügysegédi hálózat.”

Forrás:
Négymilliárdos járási centrum épülhet Szigetszentmiklóson; OrientPress; 2013. szeptember 20.