Skip to main content
közigazgatás: magyar

Kórházak miatt nő az összadósság

Szerző: 2013. szeptember 25.No Comments

„Döntően a kórháztartozások miatt egy hónap alatt 4,8 milliárddal nőtt és így 98,4 milliárd forintra emelkedett augusztus végére a közintézmények össztartozása.

A Magyar Államkincstár adatai szerint a 4,8 milliárd forintos növekedésből 1,3 milliárdot az augusztus 1-jével állami fenntartásba került Bugát Pál Kórház, Nagyatádi Kórház, valamint Almási Balogh Pál Kórház tartozása adja. További 0,5 milliárd a Csolnoky Ferenc Kórház uniós pályázatok lebonyolításához kapcsolódó szállítói tartozásállományának növekedéséből adódik.
Emellett 0,4-0,4 Mrd Ft-tal emelkedett a Kenézy Gyula Kórház és a MH Egészségügyi Központ által jelzett tartozásállomány is.

Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás összege 11,8 milliárd. Ennek 88,1 százaléka, 10,4 milliárd változatlanul a kormányhivataloknál jelentkezik, és döntően az ingatlanügyi szakigazgatási szervek által beszedett, de a központi költségvetést megillető, még be nem utalt bevételekből (ingatlan nyilvántartási, földvédelmi, földhasználati és egyéb eljárási díjak, valamint adatszolgáltatási, vizsgálati díjak, különféle bírságok, járulékok, stb.) adódik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézményeinek állammal szembeni tartozása összesen 1,2 milliárd, amiből 800 milliót a Zala Megyei Kórháznál jelentkezik, és a korábbi fenntartótól kapott és még vissza nem fizetett kölcsönből származik. A fennmaradó összeg a fejezet többi intézménye, azon belül is elsősorban a gyógyító-megelőző ellátás szakintézetei között oszlik meg.

A Vidékfejlesztési Minisztériumnál 0,2 Mrd Ft az állammal szembeni tartozás, ami változatlanul döntően a Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség likviditási gondok miatt tovább nem utalt bírságbevételéből adódik.

A legnagyobb tétel továbbra is a szállítókkal-szolgáltatókkal szembeni adósság, ami augusztus végén 86,1 milliárd forint volt, és nagyrészt, 81,3 milliárd forint értékben az államháztartáson kívüli szervezetekkel szembeni áll fenn. A ki nem fizetett áruk értéke 65 milliárd, 7,9 milliárd a közüzemi tartozás, míg 8,4 milliárd forintnyi az egyéb, javarészt szolgáltatás-ellenértéktartozás összege.

A 86,1 milliárdos szállítói tartozás túlnyomó része, 79,6 milliárd forint az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézményeinél, azon belül is a kórházaknál jelentkezik. A 44,8 milliárdra rúgó minősített – vagyis 60 napja lejárt és 50 millió forintot vagy az eredeti költségvetés 3,5 százalékát meghaladó – állomány is csaknem teljes mértékben az EMMI-intézmények sara: a gyógyintézmények 26,2 miliárddal, a felsőoktatási intézmények: 7,6 milliárddal, míg az egyéb EMMI-intézmények 0,6 milliárddal tartoznak. A második nagy adósnak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium intézményei számítanak: 8,7 milliárd forintos lejárt adósságot szinte teljes egészében a kormányhivatalok görgetnek maguk előtt. A minősített tartozással rendelkező intézmények száma augusztus végén már 103 volt, szemben az előző havi 90 intézménnyel.
Az augusztusi teljes tartozásállomány 70 százaléka, 56,8 milliárd forint a kórházaké, 20,7 milliárd a felsőoktatási intézményeké, ezen belül 1,2 milliárd a Klebelsberg Intézményfenntartó Központé.”

Forrás:
Kórházak miatt nő az összadósság; Világgazdaság; 2013. szeptember 24.