Skip to main content
közigazgatás: magyar

A magyar államigazgatási reform nemzetközi referenciamunka

Szerző: 2013. október 1.No Comments

„A magyar államigazgatási reform nemzetközi referenciamunka; az államigazgatás átalakítása ugyanakkor nincs kőbe vésve, rugalmas rendszer, amely a gyakorlati tapasztalatok alapján alakítható – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes hétfőn a Helyi önkormányzatok napja 2013 című rendezvényen, Veszprémben.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondta: az elmúlt kormányzati ciklusok alatt az önkormányzatok mind több feladatot kaptak az államtól, miközben pénzügyi forrásaik egyre szűkültek. Így annak ellenére, hogy kiváló munkát végeztek, 2010-re 1200 milliárd forintos adósságot halmoztak fel, hogy a megnövekedett elvárásoknak eleget tudjanak tenni.

„Mi konfliktus és versengés helyett együttműködést és partnerséget ajánlunk az önkormányzatoknak” – jelentette ki Navracsics Tibor.

Hangsúlyozta, hogy karakterében az államigazgatás és az önkormányzat két különböző terület. Míg az államigazgatás hierarchikus és precíz, szabványos ügyintézést követel, ahol az állampolgári részvétel csekély, az önkormányzat közösségi ügyekben hoz döntést.

Az államigazgatási reform különválasztotta a két területet: az államigazgatáshoz sorolta a szabványos ügyintézést, az önkormányzatokhoz pedig azokat, amelyekben fontosak a helyi adottságok és érdekek – folytatta a miniszter, hozzátéve, hogy az államigazgatás átalakítása nincs kőbe vésve, a rendszer rugalmas, a gyakorlati tapasztalatok alapján alakítható.

Szerinte az utóbbi három év sok vitájával tudták tisztázni a kormányzati és önkormányzati politika helyét. Ezeket a vitákat folytatni kell, hiszen a partnerség nem a csend, hanem a viták világa – fogalmazott Navracsics Tibor, majd elmondta, hogy a magyar államigazgatási reform ma már nemzetközi referenciamunka, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD ajánlja más országoknak.

A miniszter hangsúlyozta: az önkormányzati szféra megújult, ismét stabil anyagilag, és feladatellátását tekintve, újrafogalmazva küldetését a demokratikus Magyarország helyi egységeinek legerősebb bástyája lehet.

Tállai András önkormányzati államtitkár köszöntő beszédében kijelentette, a helyi önkormányzatiság a magyar demokratikus jogállam egyik legfontosabb vívmánya. Az elmúlt két évtized tapasztalatai, gondjai arra késztették a kormányt, hogy 2010-ben átlátható, megújított, az eladósodást megszüntető, jövőorientált rendszert alakítson ki. Ez kisebb bürokráciát jelent és garantálja a magasabb színvonalú közszolgáltatásokat az ország minden településén – tette hozzá.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy 2000 óta ünneplik az önkormányzatok napját, és most először ezt egy vidéki városban teszik.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke beszédében megjegyezte: az önkormányzatok kiszolgáltatottsága az adósságrendezésével csökkent, „viszont a hiány nem tűnt el véglegesen a rendszerből”, ezért azt újra át kellene tekinteni. Véleménye szerint a pénzügyi fegyelem betartása miatt az adósságkonszolidációban részt vevő önkormányzatoknak reorganizációs tervet kellene készíteniük.

Az ünnepségen Tállai András önkormányzati államtitkár A helyi önkormányzatokért miniszteri kitüntetést adta át Tarlós István főpolgármesternek és Schmidt Jenőnek.”

Forrás:
A magyar államigazgatási reform nemzetközi referenciamunka; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2013. szeptember 30.