Skip to main content
gazdaságinformatikaszakirodalomtechnika

Munkában az ipari Internet

Szerző: 2013. október 13.No Comments

„A GE jelentése szerint a jövő a szakképzett infomunkásoké és az optimalizált, digitalizált munkaszervezésé.

A GE tegnap közzétett jelentéséből kiderül, miként járulhat hozzá az ipari internet – a prediktív elemzések, valamint a gépek és emberek közötti újfajta munkahelyi együttműködés – a termelékenység jelentős mértékű növeléséhez, új munkahelyek és szakmák létrejöttéhez, továbbá a nem tervezett állásidő minimalizálásához a nagyobb iparágakban.

Információ, információ, információ
A The Industrial Internet@Work, azaz a Munkában az ipari internet címet viselő, a GE vezető közgazdásza, Marco Annunziata és a GE globális stratégiai és analitikai igazgatója, Peter C. Evans által jegyzett jelentés megállapítja, hogy az idő- és pénzpazarlás elsődleges oka az információk nem kellően hatékony gyűjtésében, tárolásában, hozzáférhetőségében és megosztásában rejlik.

A szerzők szerint az információk egyre intelligensebbé válása a munkavégzés átalakulását, és új, magasabban képzett munkaerő megjelenését vonja maga után. A dolgozók több időt fordíthatnak magasabb hozzáadott-értéket adó tevékenységek végzésére, miközben sokkal gyorsabb ütemben fejleszthetik tudásukat és szakismereteiket, bővíthetik tapasztalataikat. Az új digitális és szoftveres eszközök hatékonyabbá és eredményesebbé teszik a gépekkel való kommunikációt, növelve az együttműködést, és gyorsabbá téve az információ-megosztást: „A gázturbinák karbantartói például egy meghatározott menetrend szerint végzik a szervizelést, és nem rendelkeznek valós idejű információval a turbinaalkatrészek állapotáról” – mondja Marco Annunziata. „Ha túlkésőn érkeznek, és bekövetkezik a meghibásodás, a nem tervezett állásidő a teljes rendszeren végiggyűrűzve a gazdaságra is hatással lehet. A munkaerőpiacon új, magasan képzett munkaerő jelenik meg azzal párhuzamosan, hogy az ipari internet új mércét állít a hatékonyság terén, ami teljes iparágak számára hozhat több milliárd dollárnyi megtakarítást a nem tervezett állásidő csökkentésével, az ipari üzemeltetőket pedig szakképzett infomunkásokká teszi” – állapítja meg a közgazdász.

A jelentés kiemeli, hogy hány milliárd dollár és hány százmillió emberi munkaóra takarítható meg az ipari internettel. Ez csak egy kis szelete a világszerte üzemelő ipari berendezéseknek, amelyekre a komplex gépekkel közvetlen vagy közvetett kapcsolatban álló operátoroknak, szervizmérnököknek, flottamenedzsereknek és igazgatóknak figyelniük kell:

A jelentés szerint az ipari internet új munkahelyeket teremt, mind a gazdasági növekedés általános fellendítése révén, mind az általa behozott új technológiák kiszolgálásának igénye miatt. Ezek a jövőbeli foglalkozások – mint például a digitális gépészmérnökök, adattudósok, felhasználói interfészszakértők, üzletiművelet-adatelemzők – újfajta műszaki szakképzettséget igényelnek, emellett növelik a munkahelyi hatékonyságot és produktivitást is. Ennek eredményeképpen növekszik a dolgozók munkával való elégedettsége; a jelenlegi dolgozók profik lesznek az új technológiák terén, mely javítja hatékonyságukat, míg az új dolgozók már specializált tudományos és műszaki szakképzettséggel fognak rendelkezni.

A jelentés arra is rámutat, hogy a munkák zömét még ma is menetrend szerint, aktuális információk hiányában, illetve reaktívan végzik: a szerelők és mérnökök ugyanis az elkerülhető hibákat igyekszenek rohammunkában elhárítani. A digitális és szoftveres eszközök új szintre emelik a munkahelyi hatékonyságot, és dolgozók százezrei számára változtatják meg a munka élményét, a szervizmérnököktől kezdve az olajfúró munkásokon át a pilótákig, orvosokig és ápolókig. Konkrétan ez az alábbiakat jelenti:

  • gyorsabb hozzáférés a releváns információkhoz az elemzésekből származó újfajta adatok és a hatékonyabb mobil együttműködési kommunikáció révén
  • nagyobb együttműködés a gépek és az emberek között: az összekapcsolt, kommunikáló gépek önellenőriznek és öngyógyítanak, és proaktívan küldenek információt más gépeknek és a dolgozóknak”

Forrás:
Munkában az ipari internet; IT café; 2013. október 9.
The Industrial Internet@Work; Marco Annunziata, Peter C. Evans; General Electric; 2013. október 7. (pdf)