Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Európai Közszolgálati Díj – EPSA 2013

Szerző: 2013. október 20.No Comments

2013-ban is pályázatott hirdetett az Európai Közigazgatási Intézet (European Institute of Public Administration – EIPA) az Európai Közszolgálati Díjra (European Public Sector Award – EPSA), melynek elismertjei novemberben Maastrichtban vehetik át a kitüntetésüket.

Az Európai Közszolgálati Díjért idén negyedik alkalommal pályázhattak az unió tagországai. A kezdeményezés célja, hogy a közigazgatási szervezetek munkáját segítse az Európai Unió tagországaiban a tudásmegosztás támogatásával. A díjra való pályázás lehetőséget nyújt a résztvevőknek a leghatékonyabban működő közszervezetek munkájába való bepillantásra, az innovatív, új gyakorlatok megismerésére és megismertetésére, a tapasztalatok megosztására, valamint kapcsolatok építésére is.

Az idei pályázat témája a pénzügyi és gazdasági válságban a közszféra kihívásaira reflektál: „Weathering the storm – Creative solutions in a time of crisis” („Kiállni a vihart – kreatív megoldások a válság idején”). 26 országból 230 pályázat érkezett be az Európai Közigazgatási Intézet januári felhívására a három kategóriában (európai/állami; regionális; helyi szintű projektek), a legtöbb pályázatot a helyi („szupralokális” és lokális) közigazgatási szervezetek nyújtották be. A projektek több körös kiválasztási és értékelési folyamata során összesen 47 pályázatot emeltek ki legjobb gyakorlatként (ennyien nyerték el a ’Best Practice Certificate’-et), valamint 15 pályázatot választottak ki (5-öt kategóriánként) és jelöltek az Európai Közszolgálati Díjra.

Az európai és nemzeti szint kategóriájának öt kiemelt jelöltje között szerepel a lengyel Környezetvédelmi Minisztérium kezdeményezése (GreenEvo – a zöld technológiával foglalkozó cégek támogatása, versenyképességük elősegítése a nemzetközi színtéren is); a spanyol Közigazgatási és Pénzügy Minisztérium papírmentes közigazgatás programja; az izlandi ’Siketek és Nagyothallók Kommunikációs Központjának’ a jelnyelv „tudásközpontjaként” működő SignWiki nevezetű web és mobil platform fejlesztése; az olasz Közigazgatási Minisztérium ’átláthatósági iránytűje’, amely lehetővé teszi az elektronikus közigazgatási szolgáltatások, az online tartalmak, információk számonkérhetőségét; valamint a török Gazdasági Minisztérium kockázatalapú kereskedelmi felügyeleti rendszere (TAREKS).

A regionális szinten megvalósított projektek céljai között megtalálható a felső-ausztriai sporthét megszervezése; a közszféra humánerőforrás kezelésének megújítása az Azori-szigeteken (SIGRHARA); az andalúziai egészségügyi e-könyvtár kifejlesztése; a lappföldi települések jóléti és polgárvédelmi helyzetének javítása; valamint a katalán infokommunikációs technológiák megújítása a magán és a közszféra együttműködésével.

A helyi szintű projektek közül az öt jelölt: Esch-sur-Alzette önkormányzatának pályázata a ’dél-luxemburgi Új Gazdasági Övezet’ kialakításával; Monza város bíróságának a pályázata az olasz igazságszolgáltatási hivatalok átszervezésével; Bielsko-Biała lengyel város Energiaügyi Hivatalának klímavédelmi oktatási és figyelemfelkeltő kampánya; a Reykjaviki Rendőrfőkapitányság „Rendőrség és Közösségi Média” című pályázata, végül a poznańi önkormányzat felelős hivatalának lakásépítési és –csereprogramja.

A 2009-es és 2011-es pályázatokkal együtt a 2013-as pályázatok is fel fognak kerülni az ’EPSA eKnowledge Platform’-jára, melyet az idei év során alakít ki az intézet. A tudásbázisban 800 projekt leírása lesz elérhető.

A 2011-es jelölés és az EPSA-ról bővebben itt

Az EPSA hivatalos honlapja

A 47 ’legjobb gyakorlat’ listája
A 15 jelölt listája

Jelöltek programjai:

Összeállította: Asztalos Krisztina, eGov Kft.