Skip to main content
gazdasághírközléstávközlés

Hálózatsemlegesség: Önszabályozás a HÉT tagvállalatainál

Szerző: 2013. december 22.No Comments

„…A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) Egyesület tagvállalatai a hálózatsemlegesség témakörén belül a fogyasztók hatékonyabb tájékoztatása és a szélessávú szolgáltatások díjcsomagjai átláthatóságának növelése érdekében valamennyi internetes díjcsomagjukra vonatkozóan feltöltötték honlapjaikra azt az egységes táblázatot, amelyben összehasonlíthatóan mutatják be a díjcsomagok legfontosabb elemeit, jelentette be a HÉT.

A szolgáltatók a HÉT keretein belül 2013 folyamán dolgozták ki a táblázatok formai és tartalmai elemeit, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) vonatkozó tájékoztatóját alapul véve.
A HÉT tagjai az önszabályozás keretrendszerét, valamint az önszabályozás részleteit leíró Hálózatsemlegességi kódexet az NMHH-val folytatott konzultációk és egyeztetések keretében alakították ki. Az egységes internetszolgáltatás leíró táblázatok a szolgáltatók oldalain, az internetes díjcsomagok részleteinek ismertetésénél találhatóak meg.

Az HÉT valamennyi internetszolgáltató tagvállalata által aláírt kódex rögzíti a szolgáltatók egységes, fogyasztóbarát tájékoztatási célokat szolgáló eljárásait annak érdekében, hogy a fogyasztók könnyebben tudják kiválasztani az igényeiknek megfelelő díjcsomagokat.

A HÉT meggyőződése szerint az önszabályozásnak köszönhetően nőhet a fogyasztói elégedettség és ez pozitív hatással lesz a szélessávú internet-szolgáltatások további gyors piaci elterjedésére is.
A HÉT úgy látja, hogy jelen önszabályozás is jó példa arra, hogy számos esetben lehet a piaci beavatkozásra jó megoldást találni előre jogszabályban rögzített – ex-ante – szabályozás helyett.

A HÉT Egyesületnek jelen önszabályozásban résztvevő szélessávú internet-szolgáltatást nyújtó tagjai:
Digi Kft.; Invitel Távközlési Zrt.; Magyar Kábelkommunikációs Szövetség; Magyar Telekom Nyrt.; Telenor Magyarország Zrt.; UPC Magyarország Kft.; Vodafone Magyarország Zrt.; Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség.

A kábelszövetségek tagvállalatait is beleértve több mint 210 szolgáltató vállalta magára nézve kötelezőnek a Kódexben foglaltakat.

A HÉT természetesen örömmel várja, hogy azok a szolgáltatók is csatlakozzanak az önszabályozáshoz, amelyek nem tagjai a Hírközlési Érdekegyeztető Tanácsnak

A Kódex megtekinthető és letölthető a HÉT honlapjáról.

Forrás:
Önszabályozás a HÉT tagvállalatainál; Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) Egyesület; 2013. dec. 17.