informatika

Először küldött spamet egy hűtőszekrény

Szerző: 2014. január 27.No Comments

„A bűnözők régóta használnak saját céljaikra megfertőzött számítógépeket, de modern háztartási berendezésekkel eddig még sosem terjesztettek kémprogramokat vagy kéretlen elektronikus reklámleveleket. Most erre is sor került. A Proofpoint amerikai biztonsági szolgáltató nyilvánosságra hozta a legújabb jelentését azokról a kibertámadásokról, amiket az úgynevezett „dolgok internetjéhez” (Internet of Things) tartozó eszközök bevonásával követtek el a bűnözők. Kiderült: több mint 100 000 megfertőzött készülékről több mint 750 000 spam- és adathalász e-mailt küldtek el. A megfertőzött termékek között voltak televíziók, routerek és egy hűtőszekrény is. Mindez alátámasztja azt, hogy új korszakba lépett az emberiség és ezek az eszközök – a számos plusz funkciójuk mellett – immár biztonsági kockázatot is jelentenek.

Az okostelevíziók és az akár okostelefonok segítségével is vezérelhető különböző szórakoztató elektronikai berendezések új lehetőségeket, innovatív megoldásokat kínálnak a felhasználók számára, de legalább ugyanilyen fontos, hogy biztonságosak is legyenek. A fejlesztőknek mielőbb lépniük kell, hiszen most legfeljebb érdekes egy ilyen eset, de néhány esztendő múlva már bosszúságokat okozhat.

A piackutatók azt prognosztizálták, hogy az IoT az évtized további részében komoly növekedést okozhat majd. Az IDC elemzői szerint a hálózatba kötött „dolgok” száma 2020 végére globális viszonylatban elérheti a 212 milliárdot. Mindez az intelligens városok, autók, otthonok megjelenésének köszönhető, valamint annak, hogy egyre több készülék csatlakozik a világhálóhoz.”

Forrás:
Először küldött spamet egy hűtőszekrény; Berta Sándor; SG.hu; 2014. január 20.
Háztartási gépekből álló botnetet találtak; Hlács Ferenc; HWSW.hu; 2014. január 22