Skip to main content
Internet

Elindult a svéd honlap, ahol megnézhető, ki büntetett előéletű

Szerző: 2014. január 29.One Comment

„A kritikák és aggályok ellenére megkezdte működését hétfőn Svédországban egy internetes portál, amelyen a svédek akár egy név begépelésével megismerhetik egymás esetleges büntetett előéletét.

A név vagy a tb-szám alapján a honlap csak azt jelzi, hogy az illetőt elítélték-e bármiért a megelőző öt évben, a részletek, köztük a bűnelkövető aktuális lakhelyének megismeréséhez már egy fizetős szolgáltatást kell igénybe venni.

A Lexbase.se emellett egy térképen pontokkal jelzi, hol laknak büntetett előéletű személyek. Ehhez később majd kínálnak egy mobiltelefonos alkalmazást, amely figyelmeztet, ha a felhasználó egy priuszosok által sűrűn lakott területre lép be.

A honlap szóvivője, Pontus Ljunggren szerint az adatbázis hasznos lehet például olyan nőknek, akik a világhálón megismerkednek egy férfival, és közelebbi kapcsolat létesítése előtt szeretnék megtudni, hogy az illetőt nem ítélték-e el nemi erőszakért vagy más erőszakos bűncselekményért. Ljunggren nem tagadta, hogy a szolgáltatásnak lehetnek hátulütői, de úgy vélte, hogy több hasznot hajthat, mint amennyi kárt okozhat.

Adatvédelmi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az adatbázis önbíráskodás alapjául szolgálhat. Mások szerint a büntetett előéletre vonatkozó adatok ilyen könnyű megismerése megnehezítheti a volt elítélteknek a társadalomba való visszailleszkedést.

Az Egyesült Államokban már működnek hasonló adatbázisok, de Európában, ahol szigorúbbak az adatvédelmi szabályok, nem. Svédországban egy törvény mindenkinek betekintést enged a nyilvános dokumentumokba és bírósági határozatokba, az új honlap ezt teszi nagyon egyszerűvé.”

Forrás:
Elindult a svéd honlap, ahol megnézhető, ki büntetett előéletű; HVG.hu/MTI; 2014. január 27.
Site lets Swedes snoop on friends’ criminal past; The Local; 2014. január 27.