Skip to main content
közigazgatási informatika

Sokadszorra próbál szabadulni az Office-tól az Egyesült Királyság

Szerző: 2014. január 30.február 1st, 2014No Comments

„A brit kormány az elmúlt 10 évben már többször is kísérletet tett arra, hogy a jórészt Microsoft által szállított szoftvereket valami ingyenes alternatívával váltsa ki.

Újra nekifutna a brit kormány a nyílt forrású alternatívák népszerűsítésének az államigazgatásban és az államilag finanszírozott közintézményekben, írja a The Guardian. A lap információi szerint az Egyesült Királyságban az elmúlt 3 évben mintegy 200 millió fontot (75 milliárd forintot) költöttek csak a Microsoft Office licencek megvásárlására, a jövőben pedig ennek jelentős részét szeretnék megtakarítani azzal, hogy ingyenes alternatívákra, például OpenOffice-ra vagy Google Docsra állnak át a lehető legtöbb helyen.

A kormány a költségcsökkentés mellett a nagyvállalatok régóta tartó uralmát is szeretné megtörni, és egyúttal helyzetbe hozná az ország kis- és középvállalkozásait, elősegítve a helyi IT szektor fejlődését is. Az Egyesült Királyságban már létezik egy CloudStore nevű online piactér, ahol a városi tanácsok és közintézmények be tudják szerezni a számukra szükséges szoftvereket. Ez nagyjából 10 millió fontnyi költést jelent havonta, ennek fele már most is a brit kkv szektorba áramlik vissza. A központi kormányzati beszerzéseknél ez az arány 2010 óta 6-ról 10 százalékra emelkedett, ezt is feljebb tornászná a kormány, vélekedésük szerint ugyanis a nagy multik nem csak jóval drágábbak, de esetenként régebbi technológiát is adnak el nekik.

Az árkülönbség mértékére példaként egy hoszting szolgáltatás újrapályáztatását hozták fel. Míg egy meg nem nevezett nagyvállalat 4 millió fontos ajánlatot adott, addig egy helyi kisebb cég 60 ezerért is elvállalta ugyanezt, ami 98,5 százalékos megtakarítást eredményezett.”

Forrás:
Sokadszorra próbál szabadulni az Office-tól az Egyesült Királyság; Voith Hunor; IT café; 2014. január 29.