közigazgatási informatikaművelődés

A felvi.hu váltja a könyvalapú felvételi tájékoztatót

Szerző: 2014. február 3.No Comments

„Az ügyintézésben egyre inkább digitális megoldások veszik át a papír alap helyét – így van ez a felsőoktatásra való jelentkezés esetében is, amelynek hagyományosan február 15-e a határideje. A többség jó ideje online jelentkezik, ám idéntől kizárólag neten, a felvi.hu címen lesz elérhető a felvételi tájékoztató is. A részletekről Fodorné Bodnár Gabriella, az Educatio Kft. képviselője nyilatkozott a Rádió Orienten.

Az idei év az első, hogy könyv formájában nem jelenik meg felsőoktatási tájékoztató – helyette a felvi.hu közöl minden érdemi információt az egyes felsőoktatási intézményekről. “Azt tapasztaljuk, hogy egyre inkább az elektronikus jelentkezés és tájékozódás felé tolódik el a hangsúly. A tavalyi jelentkezések során a jelentkezők 80 százaléka e-felvételizett, tehát a döntő többség elektronikusan jelentkezik” – indokolta a kötet alapú tájékoztatók megszüntetését az Educatio kommunikációs vezetőhelyettese.

Fodorné Bodnár Gabriella szerint a felvi.hu oldalon található rendszer legnagyobb előnye, hogy nem engedi véglegesíteni a jelentkezést, amíg bármilyen hiba van benne: amíg érvényes adat hiányzik, vagy a pontszámításhoz szükséges adatokból valami. Emellett ugyanakkor van még lehetőség a papír alapú jelentkezésre is. “A jelentkezési lapok az Educatio Kft. és az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálatán szerezhetőek be. A határidő a papíron jelentkezőkre ugyanúgy vonatkozik, tehát február 15. éjfélig postára kell adni, ami azért érdekes, mert ez egy szombati nap. Akik papíron szeretnének jelentkezni, ezt mindenképpen vegyék figyelembe!” – hívja fel a figyelmet a kommunikációs vezető-helyettes.

A felvételi alapköltségei idén sem változtak: a jelentkezés alapdíja 9000 forint, amelyért cserébe összesen három szakot lehet megjelölni. “Ugyanazon képzés államilag ösztöndíjas és önköltséges formája is egy jelentkezési helynek számít, még akkor is, ha ez két sorban fog szerepelni. Legfeljebb öt helyet lehet megadni, tehát alapból hármat és még további két helyet, egyenként 2000 forintos kiegészítő díjért” – fejti ki Fodorné Bodnár Gabriella. Azon információkat, amelyeket most még nem tudnak a diákok – például érettségi eredmény – július 10-ig kell majd feltölteni a rendszerbe vagy beküldeni, amelyre rá két héttel derülnek majd ki a ponthatárok. “A ponthatárok kalkulálását egy algoritmus végzi: minden egyes intézmény minden egyes meghirdetett szakán sorrendbe állítja az oda jelentkezőket és elkezdi feltölteni a helyeket, és így halad lefelé, amíg be nem telik a keretszám. Majd ezután a sorrendben következő jelentkezőt már a másodikként megjelölt képzésre sorolja tovább” – ismerteti a rendszer működését a szakértő. Ezután minden jelentkező, a felvétel sikerétől függetlenül, kap értesítést, és a pótfelvételin van lehetősége költségtérítéses hely megszerzésére…”

Forrás:
A felvi.hu váltja a könyvalapú felvételi tájékoztatót; OrientPress; 2014. február 1.