Skip to main content
közigazgatás: magyar

Megtisztítja a piacot az adatvédelmi hatóság

Szerző: 2014. február 7.No Comments

„Az uniós adatvédelmi szint érvényesítése az egész világon fontos stratégiai cél, hiszen az állampolgárok védelmére az unión kívül is szükség van, mivel a munkavállalók, üzleti partnerek és bankok interakciói az adatokat a közösségen kívül is továbbítják. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a korábbi ombudsmani eszközök mellett igazi hatósági eszközökkel is élhet. A Rádió Orient műsorában Szabó Endre Győző elnökhelyettes kiemelte, a 2014-es évben a gyermekek jogait védő projekt népszerűsítése mellett a termékbemutatók és a követeléskezelő adatkezelések vizsgálata kerül középpontba.

Több mint 3 évtizede, január 28-án nyitotta meg aláírásra az Európa Tanács a személyes adatok számítógépes feldolgozására vonatkozó adatvédelmi egyezményét. Az eseményre emlékeztet 1981 óta az ezen a napon megrendezett Adatvédelem Nemzetközi Napja. „A szerződés európai konszenzust jelent, a minimumelveket és szabályokat rögzíti” – a Rádió Orient műsorában Szabó Endre Győző elmondta, a 2013-as évet összegző belső adatvédelmi felelősöknek szervezett konferencia fő témája a gyermekjogi projekt mellett a hatósági ügyek tapasztalatai voltak. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökhelyettese hozzátette, a napot este a magyarországi külképviseleteknek és magas rangú hazai tisztviselőknek rendezett fogadás zárta.

Az Európa Tanács 1981-es dokumentumát követően jelentős változásokon ment keresztül az adatvédelem. Az európai uniós tagállamokban létrejöttek a hatóságok, majd hatáskörük harmonizálódott. Az elnökhelyettes kiemelte, az unió bővülésével az összehangolt szabályegyüttes egyre szélesebb körben érvényesül. Az uniós állampolgárok adatvédelmére azonban az unión kívül is szükség van, mivel a munkavállalók, üzleti partnerek és bankok interakcióival az adatokat a közösségen kívül is továbbítják. „Stratégiai cél az uniós védelmi szint érvényesítése az egész világon” – ez kétoldalú egyezményekkel, valamint a kontinensek közötti tárgyalások révén léphet előre.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság nagy hangsúlyt fordít a fiatalkorúak figyelmét felhívó kampányokra. Az internet terjedésével egyre több kockázatnak vannak kitéve a gyermekek. Szabó Endre kiemelte, tudatos felhasználóvá kell válniuk – ezt a hatóság célzott akciókkal segíti. „A védelem nem egyszereplős, a szülőket is be kell vonni a folyamatba. Az adatvédelmi hatóság a gyermekjogok védelme érdekében számos társkereső oldalt vizsgált meg, s a 16 éves gyermek szülői engedély nélküli regisztrációját engedő portálokra bírságot szabott ki.”

A hatóság többféle eljárás közül választhat munkája során: az eljárások mellett továbbra is felléphet ombudsmani eszközökkel. A felszólítás mellett azonban az információs törvény bizonyos esetekben kötelezővé teszi az eljárás megindítását. A jogi szempontból kötött folyamatban 100 ezertől 10 millió forintig terjedhet a bírság. Szabó Endre kiemelte, az adatvédelmi jog nagyon széles körben alkalmazandó, az életviszonyok bármely területéről származhatnak ügyek. Az elnökhelyettes a társkereső oldalak mellett a követeléskezelő szervezetek helytelen adatkezelését, valamint az önkormányzati adatkezelések kapcsán felmerülő adóslisták ügyét emelte ki példaként.

A gyermekjogi védelem és a hatósági eljárások mellett a hatóság jelentős tevékenysége az adatvédelmi audit. Az üzleti jellegű szolgáltatás során az adatkezelő önkéntesen fordul a hatósághoz, amely díj ellenében megvizsgálja az adott folyamatot. Szabó Endre Győző kiemelte, a 2014-es évben továbbra is rutinszerűen folynak tovább ezek az auditok. Hozzátette, a jövőben a gyermekek jogait védő projekt népszerűsítése, valamint a termékbemutatók és követeléskezelő adatkezelések vizsgálata kerül középpontba. „A hatósági vizsgálatokkal az egész piacra szeretnénk hatni – meg kívánjuk tisztítani a piaci környezetet.””

Forrás:
Megtisztítja a piacot az adatvédelmi hatóság; OrientPress; 2014. február 6.