közigazgatás: magyar

A héten benyújtja a kormány a partnerségi megállapodást az EU-nak

Szerző: 2014. február 26.No Comments

„A kabinet véglegesítette az uniós források felhasználásához szükséges európai partnerségi megállapodást, amelyet a napokban benyújt az Európai Bizottságnak – mondta el Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiáért felelős államtitkár. A dokumentum szerint a következő hétéves uniós költségvetési ciklusban kutatás-fejlesztésre és innovációra több mint 800 milliárd forint juthat.

Magyarország a héten benyújtja a 2014-2020 között érkező uniós források felhasználásának keretét jelentő partnerségi megállapodást az Európai Bizottságnak, a kormány már véglegesítette a dokumentumot – közölte Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért felelős államtitkára szerdán egy budapesti konferencián.

Az államtitkár a Világgazdaság üzleti napilap innovációs rendezvényén elmondta: a pályázatok várhatóan az év második felében jelennek meg.

A partnerségi megállapodás értelmében a hétéves uniós költségvetési periódusban kutatás-fejlesztésre és innovációra (k+f+i) a tervek szerint valamivel több mint 800 milliárd forint juthat – ismertette.

Ennek súlypontját a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) jelenti, amelyből k+f+i tevékenységre 520 milliárd forint vissza nem térítendő forrást, valamint 200 milliárd visszatérítendő támogatást, egyebek mellett kedvezményes hitelt, garanciát fordítanak majd – mondta el az államtitkár.

Ezen túl más operatív programokban is van közvetlenül k+f+i pályázatokra fordítható összeg – tette hozzá.

Cséfalvay Zoltán kiemelte azt is, hogy a mintegy 800 milliárd forintból csaknem 140 milliárd megy közvetlenül induló (startup) vállalkozások, illetve az ezek közötti intézményrendszer támogatására.

A másik fontos pénzügyi csatorna a Horizont 2020 – hívta fel a figyelmet az államtitkár. A közvetlenül Brüsszelből elérhető mintegy 77 milliárd eurós keretből a hazai várakozások szerint 300-350 millió eurót nyerhetnek el magyar pályázók.

A programról szóló tájékoztatásban, az ezekre a pályázatokra való felkészítésben kiemelt szerepe lesz a Nemzeti Innovációs Hivatalnak – tette hozzá.”

Forrás:
A héten benyújtja a kormány a partnerségi megállapodást az EU-nak; Híradó.hu; 2014. február 26.