Skip to main content
gazdaságinformatika

Az Európai Parlament támogatja az autókba szerelendő automatikus segélyhívó bevezetését

Szerző: 2014. február 27.No Comments

„ A balesetek alkalmával a mentőket automatikusan értesítő segélyhívókat 2015 októberétől minden, az Unióban forgalmazott autóba és kisteherautóba be kellene szerelni, döntöttek szerdán a képviselők. 2012-ben 28 ezren vesztették életüket, és másfél millióan sérültek meg az Európai Unió útjain.

„A közérdekű, az egész Európai Unióban működő automatikus segélyhívó rendszer nagyon fontos előrelépés az utak biztonsága szempontjából. Évente közel 2 500 életet menthet meg, és súlyos sérültek száma is több tízezerrel csökkenni fog. A segélyhívó ingyenes lesz, és autótípustól függetlenül mindenki számára elérhető leszˮ – mondta a jogszabálytervezetért felelős cseh szocialista képviselő, Olga Sehnalova.

Az autóba telepített segélyhívó rendszer a 112-es segélyhívó szám technikai hátterét használva értesíti a mentőket súlyos közúti balesetek alkalmával. Megadja a baleset pontos helyszínét, a hamarabb érkező segítség pedig életet menthet, enyhítheti a sérülések súlyosságát, és csökkentheti a közlekedési dugókból következő költségeket.

Kötelező segélyhívó 2015-től
A jogszabálytervezet szerint 2015 októberétől minden gyártónak telepítenie kell a segélyhívót az új személygépkocsi- és könnyű haszongépjármű-típusokba. Az iparági szereplők több időt kértek a rendszer kifejlesztésére és tesztelésére, ezért a képviselők hagytak egy lehetőséget a határidő elhalasztására.

A mentéshez szükséges adatok továbbítása, de nem nyomon követés
A képviselők adatvédelmi szempontból megerősítették a jogszabálytervezetet annak érdekében, hogy a segélyhívó rendszert ne lehessen nyomon követésre használni. Amikor az automatikus segélyhívó baleset alkalmával bekapcsol, a parlamenti módosító értelmében a mentőszolgálatnak továbbított adatok az aktiválás típusára, az autó fajtájára, az üzemanyag típusára, a baleset idejére, a jármű pontos helyére, a haladási irányra, és a bekapcsolt biztonsági övek számára vonatkoznak.

A szolgáltatás legyen ingyenes
A Bizottság a segélyhívó szolgáltatás árát autónként 100 euróra becsüli abban az esetben, ha azt minden gépkocsiba telepítik. A képviselők hangsúlyozták, hogy a 112-es segélyhívó számon futó szolgáltatás közérdekű, ezért használatát ingyenesen kell biztosítani.

A következő lépések
A segélyhívóra vonatkozó rendeletet 485 szavazattal, 151 ellenszavazat és 32 tartózkodás mellett fogadta el a Parlament első olvasatban. A Tanács elfogadhatja a Parlament változatát, vagy saját jogszabálytervezetet fogadhat el, amelyről aztán tárgyalások kezdődnek a Parlamenttel.”

Forrás:
A Parlament támogatja az autókba szerelendő automatikus segélyhívó bevezetését; Európai Parlament, 20140224IPR36860; 2014. február 26.
Magyarországon is tesztelik az új európai, segélyhívó rendszert (korábbi cikkünk)