Skip to main content
gazdaságtudomány

Horizon 2020: elküldték az első magyar pályázatot

Szerző: 2014. március 8.No Comments

„Elküldték az első magyar pályázatot a Horizon 2020 program keretében, amelyben a Kutatók éjszakája elnevezésű ismeretterjesztő fesztiválra lehet forrásokat szerezni.

A Horizon 2020, amely a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia „Innovatív Unió” elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére, az unió egységes kutatási keretprogramja a 2014–2020-as időszakra.

A három kezdeményezést magában foglaló hétéves pénzügyi keret megvalósítására 79 milliárd euró áll rendelkezésre. A közvetlenül Brüsszelből finanszírozott új keretprogramban történő hazai részvétel kiemelkedő jelentőségű a magyar kutatás lehetőségeinek kibontakozásához. Kiemelt cél, hogy a 2014-től kezdődő finanszírozási időszakban a Horizon 2020 keretprogramból minél több forrást tudjon bevonni az ország a kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására.

Segítség a Kutatók éjszakájához
A pályázatok sikeressége és a források lehívása területén nagy segítséget jelent a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) nemzeti kapcsolattartó pontok (NCP) hálózata, amelyek szerepe kiemelkedő fontosságú a hazai szereplők, elsősorban a kis- és közepes vállalkozások információval történő ellátása területén.

A legelső pályázati beadási határidő a Marie Skłodowska-Curie Actions programban meghirdetett Kutatók éjszakája volt. A hazai alkalmazott és ipari kutatás fellegvárának számító Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. által vezetett konzorciumban két kisvállalkozás is részt vesz. Ezek közül a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont (RCISD) a megelőző keretprogramban kilenc sikeres pályázatnak volt részese, két projekt már lezárult, hét nemzetközi projekt még fut.

A Kutatók éjszakája az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa számos városában megrendezett népszerű ismeretterjesztő fesztivál. Az eseményt 2005 óta évente, minden év szeptemberének negyedik péntekjén rendezik, amely idén 2014. szeptember 26-ára esik. Az éjszakán megnyílik a kutatóintézetek és a laboratóriumok ajtaja, és számos érdekességet lehet megtudni a világról a tudomány segítségével – közérthetően és szórakoztató formában.

Egyre előrébb az innovációban
Sikerrel zárult a TiJöttök program, amelyben egy év alatt több mint 2500 középiskolás ismerhette meg a műszaki és természettudományos életpálya lehetőségeit – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára sajtótájékoztatón február 28-án Budapesten. A politikus a program zárórendezvényén hozzátette: a kormány innovációs stratégiájában célul tűzte ki, hogy a jelenlegi 37 ezres kutatói létszám az évtized végére 56 ezerre emelkedjen.

Több mint 800 milliárd forintra számíthat a hazai kutatás-fejlesztési szektor a következő uniós ciklusban, ráadásul ehhez hozzájárulhat az a körülbelül 350 millió euró is, amely megszerzésének csak egyetlen kritériuma van. A hazai start-up-ökoszisztéma fejlődését jól mutatja, hogy 2012-ben a GDP-arányos kockázatitőke-felhasználásban hazánk az EU-ban az első helyre került.”

Forrás:
Horizon 2020: elküldték az első magyar pályázatot; mno.hu; 2014. március 7.,