Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

A magyar és a svéd közigazgatás iránt érdeklődnek a kínaiak

Szerző: 2014. március 8.június 15th, 2014No Comments

„A három éve indult kormányablak-rendszer 2014 tavaszára 70 második generációs kormányablakot fog számolni – a hálózat pedig az év végére válhat teljessé. Az új ügyintézési helyszínek felállításával párhuzamosan zajlik a személyi állomány képzése, a vízügyi hatóságok kezelésében lévő állami tulajdonelemek vagyonrendezése, valamint a közigazgatási reformok hírének nemzetközi terjesztése. A Rádió Orient műsorában Virág Rudolf miniszteri biztos példaként egy szubszaharai, valamint egy kínai delegáció látogatásának részleteiről számolt be.

A 2011. január 1-jén indult kormányablak-hálózat kiépítése azonos mérce szerint azonos ügyintézési színvonalat biztosít az állampolgároknak. A közel 30 intézhető ügytípus 3 év alatt fokozatosan növekedik, a jövőben a 2500-at is meg fogja haladni. Az elsőgenerációs kormányablakok egy része beépül az új típusú ügyintézési pontokba, másik részük pedig kivezetődik. Virág Rudolf kiemelte, a jelenleg működő kormányablakok közel fele térben és informatikailag nem megfelelő – ez igazolja a beépülést. „A 3 éve indult közigazgatási projekt áprilisra 70 új kormányablakot fog számolni, 2014 év végére pedig megközelítjük a kitűzött számot” – a miniszteri biztos hozzátette: a területi államigazgatás megújulásával párhuzamosan zajlik az ügyintézők képzése.

A közigazgatási reform alapelve a meglévő okmányirodai bázis felhasználása volt. Emellett 2 GYSEV és 20 MÁV pályaudvaron is létesülnek ügyintézési helyszínek. Virág Rudolf kiemelte, az új helyszínek létrehozása a MÁV rendszerében futó projektekhez igazodik. Véleménye szerint a forgalmas csomópontokon kialakított kormányablakokkal jelentős minőségbeli javulás lesz a szolgáltatásban.

A Rádió Orient műsorának vendége a kormányablak-rendszer kialakítása mellett a vízügyi társulások kezelésében lévő állami tulajdonelemek vagyonrendezésére is kitért. Az elmúlt években kiemelt feladattá vált a nagy állami vagyoni tömbök rendbetétele – ennek egyik állomása a vízügyi igazgatóságok áttekintő, felmérő munkája. „A félév végére befejeződő folyamat az első csomagban 23 ezer ingatlant tekint át. A kezelésben lévő vagyonelemek állami kézbe vételével áttekinthetőbb lesz a vízügyi szervek mozgástere, valamint az állam hosszútávon hatékonyabban tudja fenntartani a műszaki létesítményeket” – Virág Rudolf hozzátette, a vízügyi igazgatóságok átvilágító munkája után a vagyonelemeket a földhivatalok nyilvántartásába vezetik át.

A járási hivatalok újjászületésével az állam a polgárokhoz közelebb került, saját maga végzi el feladatait. A miniszteri biztos rámutatott, ennek ellenére továbbra is vannak olyan hatáskörök, amelyek helyismeretet, valamint az önkormányzati képviselőtestület hozzáértését igénylik. Az osztott hatáskörök rendszere az elmúlt év tapasztalatai szerint működőképes, sok esetben szükséges a méltányossági alapú kivételrendszer. Virág Rudolf hozzátette, a két szereplő együttműködése nagyon szoros, hiszen sok esetben egy épületben található az önkormányzat és a járási hivatal. A szervek kooperációját a Norvég Alap projektje is segíti: a Belügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium részvételével működő munkacsoport február végén kezdte munkáját. A miniszteri biztos csiszolandó területként a szervezetszociológiai kérdéseket, a feladat- és hatáskörök megosztását, valamint a dologi eszközök kezelését nevezte meg.

A magyar közigazgatási átalakítás az európai országok mellett számos más, többek között ázsiai és szubszaharai állam kíváncsiságát felkeltette. Virág Rudolf példaként egy 3-4 napos konferenciát emelt ki, amelynek keretében jeles afrikai politikusok látogattak Magyarországra. Emellett az unió és Kína közötti közigazgatási együttműködés révén márciusban magas szintű delegáció érkezik hazánkba. „Az uniós tagállamok közül csak hazánkba és Svédországba látogatnak el a kínai politikusok. Az esemény hatalmas lehetőség arra, hogy fizikailag megmutassuk intézményi reformjainkat” – a miniszteri biztos hozzátette, a svéd közigazgatástól is számos dolgot tanulhatunk, többek között, hogy hogyan lehet konfliktusok nélkül megújulni.”

Forrás:
A magyar és a svéd közigazgatás iránt érdeklődnek a kínaiak; OrientPress; 2014. március 7.