Skip to main content
távközlés

Az MVM-leány nyerte a 450 megahertzes frekvenciapályázatot

Szerző: 2014. március 16.No Comments

„Az MVM NET Zrt. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 450 megahertzes frekvenciapályázatát, így a cégnek nyolc hónapon belül az egy számjegyű utak mentén és kilenc nagyvárosban biztosítania kell az előírt adatátviteli kapacitásokat.

Tavaly decemberben hirdettek pályázatot a 450 megahertzes frekvenciasáv még kihasználatlan, szabad blokkjaira, a digitális közszolgáltatások fejlesztése érdekében.

Pályázati díjként 150 millió forintos minimumösszeget határoztak meg a frekvenciablokkra. A pályázatot szerdán nyerte meg az MVM NET Zrt., amely így kötelezettséget vállalt az adatátviteli infrastruktúra kiépítésére és üzemeltetésére.

A nyertesnek legfeljebb nyolc hónap áll rendelkezésére a hálózat első ütemének kialakítására, húsz hónap alatt pedig már 95 százalékos területi lefedést kell biztosítania az országban.

A tájékoztatás szerint a frekvenciasáv használatával gyorsabbá és hatékonyabbá tehető a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációja és a városi közlekedéstájékoztatási rendszerek kiépítése. Továbbá a járási hivatalok és kistelepülési kormányablakok beilleszthetőek lesznek az országos digitális vérkeringésbe.

A közlés szerint az országos rádiófrekvenciás hálózat tudja biztosítani a gyors csatlakozást az online hálózatokra, amelyekre egyre több közigazgatási, oktatási és egészségügyi szolgáltatás épül.”

Forrás:
Az MVM-leány nyerte a 450 megahertzes frekvenciapályázatot; HVG.hu/MTI; 2014. március 14.