Skip to main content
közigazgatás: magyar

Átadták a kalocsai kormányablakot

Szerző: 2014. március 23.No Comments

„Az államigazgatás átalakításával mára Bács-Kiskun megye központi közigazgatási székhelye lett Kecskemét, miután kialakításra került a megyei kormányhivatal. Már 2011-óta nyílnak kormányablakok megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban, viszont a megyében az első kormányablak Kalocsán nyílt meg a 200 éves városháza épületében, egy 25 millió forintos beruházás következtében. Ennek kapcsán a kiskunhalasi származású Szabó Erikát, a KIM területi közigazgatásért felelős államtitkárát kérdeztük:

Hogyan jellemezné tömören az elmúlt négy évben az államigazgatásban lezajlott átalakítást?
A rendszer átalakítása, ami a területi államigazgatásban történt, országos jelentőségű. Én történelmi átalakulásnak szoktam nevezni, néha nagyképűen a Szent István-féle vármegye rendszer kialakításához is szoktam hasonlítani, hiszen olyan nagy változást hajtottunk végre, ami Európában is példaértékű. Halottunk a francia prefektusokról, a lengyel vajdaságról, az olasz és svájci kormányzóságról, ahol területi államigazgatási egységek vannak, amelyek általában működési integrációban működnek. Az viszont, amit mi itt megvalósítottunk, egyedülálló a tapasztalatai pedig kiválóak. Mára a kormányzat szempontjából egy sokkal jobban átlátható, jobban igazgatható, jobban irányítható rendszer jött létre, amiből sokkal rövidebb idő alatt kap információt a központi közigazgatás a döntései meghozatalához.

A végrehajtó hatalom a kormánytól egészen a járásig ér, és a járáson belül pedig az ügysegédek jelentik a végső állomást, akik kimennek a falvakba is, hogy a kistelepülésen élőknek se kelljen bejönni akár a járásszékhelyre sem, hogy az ügyeiket tudják intézni.

Pár éve, amikor az átalakítás koncepciója napvilágra került több ezer új kormányablak kialakítását tervezték, mik voltak a tervek és mit sikerült megvalósítani belőle?
A szervezeti struktúra mára teljes egészében megvalósult, megtörtént az átalakítás a kormányhivatalokkal és a járási hivatalokkal. A kormányablak rendszer kialakítása viszont csúszott, hiszen 2013 végére terveztük a teljes országos rendszer felállítását, ehhez képest most a huszonötödiket adtuk át itt Kalocsán új típusú kormányablakként, és a választásokig összesen negyvenötöt fogunk átadni. Országosan, ha a rendszer kiépül, minden járásszékhelyen és minden olyan településen lesz kormányablak, ahol most van okmányiroda.

A fizikai kialakítás finanszírozását a regionális operatív programból szerettük volna biztosítani, de sajnos az unió erre a célra nem adott forrást.

A kormány – ezt látva – egyrészt tudomásul vette, hogy az uniónak nem fontosak a magyar ügyfelek, és a méltó ügyfélszolgálati helyszín, másrészt döntést hozott, hogy hazai forrásból biztosítja a kivitelezést. Így az épületek átalakításával kapcsolatos költségeket a kormányzat hazai forrásból biztosította, viszont a működtetéshez szükséges számítógépek, nyomtatók, informatika már uniós forrásokból valósul meg. E kettő forrás összehangolása bizony sokkal nehezebb feladat, mint azt eredetileg látni lehetett.

Arról volt szó, hogy egy kormányablaknál 2500 ügykört lehet intézni, hogy áll az ehhez szükséges munkatársak oktatása?
A képzés megtörtént, a leendő kormányablakokban, kétműszakos munkarendben nagyjából hatezer kormánytisztviselőnk fog dolgozni, ha kialakul a rendszer, az ehhez szükséges képzésen máig 6800-an vettek részt. Középfokú végzettségűek számára is biztosítottuk a képzést, mert ők az okmányirodák személyi állományában nagyon sokan voltak, de a hosszú távú cél az, hogy felsőfokú végzettséggel rendelkezzenek a kormányablakban dolgozók. Ezért a középfokúak számára is – amellett, hogy elvégezték a kormányablak képzést – biztosítjuk a lehetőséget, hogy ha hat éven belül megkezdik az igazgatásszervezői diploma megszerzésének a képzését, akkor továbbra is a kormányablakban dolgozhatnak.

Tehát a képzésen túl vagyunk, most azon gondolkodunk, hogy hogyan építsük ezt be a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendszerszerű képzésébe, amely a változásnak megfelelő végzettséget biztosít majd a kormányhivatalban dolgozószámára…”

Forrás:
Átadták a kalocsai kormányablakot; Bácsmegye.hu; 2014. március 20.