Skip to main content
közigazgatás: magyar

Átadták az ország egyik legnagyobb kormányablakát

Szerző: 2014. április 1.No Comments

„Debrecenben adták át az ország egyik legnagyobb kormányablakát, 28 munkaállomással, 585 négyzetméteren. Az ünnepélyes átadáson Bíró Marcell közigazgatási államtitkár kiemelte, az állampolgárok ma már három csatornán tudják ügyeiket intézni: a kormányablakokban, interneten keresztül és a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon, ahol már érdemi ügyintézésre is lehetőség van.

Nyíradony után Debrecenben nyílt meg Hajdú-Bihar megye második új típusú kormányablaka, Tiszacsegén pedig szintén a héten adnak át új ügyintézési irodát. ‘A mai napnak nemcsak az a 70 ember örül, akik sokat tanultak azért, hogy itt dolgozhassanak, hanem remélhetőleg az a 220 ezer ember is, akik a kormányablak potenciális ügyfelei” – mondta ünnepi beszédében Rácz Róbert, kormánymegbízott. Kiemelte továbbá, hogy a kormányablakban dolgozó kollégák megtanulták és elfogadták azt a fajta új szemléletet, amely szeretne egy új kultúrát meghonosítani. Reményét fejezte ki, hogy az állampolgárok is értékelni fogják a kormány azon igyekezetét, amely révén az ő pénzükön, őket szeretné kiszolgálni a nap 12 órájában.

Bíró Marcell, a KIM közigazgatási államtitkára elmondta, az elmúlt négy év munkája arról szólt, hogy visszaszerezzék az állampolgárok bizalmát. „Ennek érdekében alakítottuk át a közigazgatás szervezetét, visszaállítottuk a megyei kormányhivatalokat, a járási hivatalokat, hogy minél közelebb hozzuk az államigazgatást az emberekhez” – emelte ki. Az államtitkár hozzátette, ma már három csatornán intézhetik ügyüket az állampolgárok: a kormányablakokban, interneten keresztül és a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon, ahol már érdemi ügyintézésre is lehetőség van.

A szervezetátalakítás mellett próbáltuk egyszerűbbé tenni az ügyintézést, leépítve a felesleges dokumentumok begyűjtését. Három csatornán lehet intézni: kormányablakokban, interneten keresztül és a 1818-as számon, ahol már érdemi ügyintézésre is lehetőség van. „Mindez azonban mit sem érne a személyi állomány megújítása nélkül, amelytől azt várjuk, hogy az állampolgárok úgy érezzék, bizalommal fordulhatnak ügyeikkel az állam felé” – emelte ki Bíró Marcell.

Az átadással az ország egyik legnagyobb kormányablaka nyílt meg: 585 négyzetméteren, 28 munkaállomással és 70 munkatárssal.”

—————-

„ A Piac utcai hivatalban lehet intézni a korábbi okmányirodai ügyeket is. Több mint 260 ügyben járnak el és mintegy kétezerben adnak tájékoztatást.

Az első sorszámot Paróczai Bernadett húzta az integrált kormányablakban. A fiatal nő személyi okmányaival kapcsolatos ügyeit intézte.

– Névváltoztatás miatt jöttem, személyigazolvány-, jogosítvány- illetve útlevélcsere történik. Közel van a munkahelyhez is, nagyon jó, hogy este 8-ig nyitva vannak – hallhattuk az ügyfelet.

A Piac utca 42-48. szám alatt működő kormányablakban intézik a korábbi okmányirodai ügyeket is. Összesen 266 ügyben járnak el, 2000 esetben pedig felvilágosítást adnak.

– Elmondják, hol, hogyan, mikor, kit kell megkeresni, mit kell az ügyfélnek magával vinnie és milyen módon tudja az ügyét intézni. Azt gondolom, ez legalább annyira fontos, mint az a 266 ügykör, amiben konkrét ügyintézés történik – nyilatkozta Rácz Róbert megyei kormánymegbízott.

Az integrált kormányablakok létrehozása a közigazgatási rendszer átalakításának egyik lépése- hangsúlyozta Biró Marcell államtitkár a keddi ünnepélyes átadáson. Egyszerűsítették az ügyintézést, kiképezték az ott dolgozókat. Országosan összesen 6600-an vettek részt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzésein.

– Azon a tudáson kívül, amit elsajátítottak, így például megismerték a jogszabályokat, a különféle eljárásokat, nagyon nagy hangsúlyt fektettünk a kommunikációs készségek fejlesztésére is – mondta el Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

A debreceni a 2. intergrált kormányablak a megyében. Megnyitása után a Kálvin téren továbbra is működik az okmányiroda, az eddig kormányablakként működő Darabos utcai épületben viszont már csak a nyugdíj -és egészségbiztosítással kapcsolatos ügyeket lehet intézni.”

Forrás:
Átadták az ország egyik legnagyobb kormányablakát; OrientPress; 2014. április 1.
Több mint 200 ügyben segít az új típusú kormányablak; Czellár Anikó; Debrecen hírei; 2014. április 1.