Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Új jogosítvány internet által

Szerző: 2014. április 5.No Comments

„Még 1,6 millió régi vezetői engedély vár lecserélésre – A június 10-ei határidőt meghosszabbítják.

Február végétől idáig csaknem 3900 sofőr nyújtotta be kérelmét elektronikus úton régi vezetői engedélyének lecserélésére. Az új módszer mindössze egy-két lépés megtételét foglalja magába – nyilatkozta a Tanjug hírportálnak az S and T Serbia, akik megalkották az engedély lecserélésére szolgáló (e-Közigazgatás) internetes platformot.

Milan Dučić, az említett cég igazgatója szerint az újonnan létrehozott internetes oldal érezhetően megkönnyíti az új jogosítvány kérvényezését. Mint Dučić kifejtette, a polgárok az e-Közigazgatás portálon gond nélkül kérhetik új jogosítványukat, az egyetlen feltétel mindössze az, hogy legyen nekik elektronikus (chipes) személyi igazolványuk és kártyaolvasójuk, amelyből aztán minden szükséges információt leadhatnak a portálon. Ezután az igénylőnek csak be kell karikáznia azokat a járműkategóriákat, amelyekre levizsgázott, az információs rendszer pedig az elküldött adatokat azonnal a belügyminisztériumba továbbítja.

Miután a jogosítványigénylő megkapta az internetes bizonylatot, hogy kérelme sikeresen átkerült a belügyminisztériumba, a felhasználó fizethet a világhálón keresztül, vagy pedig a a számla kinyomtatásával hagyományos úton az összesített díjakkal együtt. Amikor megtörtént az összeg átutalása, a portál értesíti a kérvényezőt, hogy jogosítványa elkészült, és melyik rendőrőrsön veheti át.

A módszer sikerességéről tanúskodik a fenti adat is, hiszen kicsivel több mint egy hónap alatt majdnem négyezeren döntöttek úgy, hogy élnek ezzel a lehetőséggel.

Az illetékesek szerint az internetes kérvényezés jelentős megtakarítást jelent nemcsak az állam, hanem a polgárok számára is, hiszen így a három helyett egy utalványon csak egyszer kell fizetni illetéket…”

Forrás:
Új jogosítvány internet által; Magyar Szó/Tanjug; 2014. április 4.