Skip to main content
közigazgatás: magyar

A közigazgatás szakmailag, erkölcsében és hivatástudatában is megerősödött

Szerző: 2014. április 5.No Comments

„A szétaprózódott, sok szempontból szakmailag is megingott önbizalmú közigazgatás, amely 2010-ben jellemző volt, mára egy szakmailag, erkölcsében és hivatástudatában is megerősödött testület lett – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter az új, okmányirodai funkciókat is ellátó dunaújvárosi kormányablak pénteki avatóünnepségén.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy a közigazgatás tárgyi feltételei javultak, „intézményi szempontból pedig össze sem hasonlítható a 2010-es állapotokkal a kormányhivatalok, járási hivatalok és ezek bázisára épülő kormányablakok rendszere”. Különösen jó hírnek nevezte, hogy nemcsak szakmában dolgozók veszik ezt észre, hanem a napi ügyeiket intéző polgárok is érzékelik a minőségi változást.

Úgy vélte: mindez azoknak köszönhető, akik „alárendelik saját életüket a köz szolgálatának”.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte, hogy a közigazgatás reformjának egyik fő célja a magyar állam megújítása volt, amely a polgárokat szolgálja. Ez minden küldetés legnehezebbike, ugyanis az emberek tetszését elnyerni rendkívül nehéz dolog – fogalmazott.

Közölte: nem volt könnyű a hatékony működést rugalmassággal és érzékenységgel, a szabvány eljárások szempontjait az egyéni sorsokkal összeegyeztetni. Hozzátette: az ügyfélszolgálaton dolgozók nem saját érdekeiket akarják érvényesíteni, hanem segíteni akarnak másokon, „nem legyőzni akarják a másikat az ügyfélszolgálati irodában, hanem a másik győzelméért, a segítségre szoruló polgár sikeréért dolgoznak”.

Navracsics Tibor szerint a közigazgatás a kívülállók számára szürke, unalmas gépezet, ebből adódóan viszont a „legsokszínűbb világ, az egyik legnagyobb alázatot követelő társadalmi tevékenység”.

Galambos Dénes kormánymegbízott, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta, hogy a Magyary-program szerint országszerte több mint 300, Fejérben 15 kormányablak létesül. Emlékeztetett arra, hogy nemrégiben avatták fel a székesfehérvári és a martonvásári ügyfélszolgálatokat.

Jelezte, hogy a dunaújvárosi kormányablak az egyik legnagyobb integrált kormányzati ügyfélszolgálat Magyarországon, alapterülete 390 négyzetméter. A beruházás összköltsége 100 millió forint volt, amiből az építési beruházás összköltsége nettó 53 millió forint, az európai uniós pályázati forrás pedig mintegy 60 millió forint volt – tette hozzá.

Az újonnan kialakított kormányablak épülete akadálymentesített, az ügyféltérben játszósarok is helyet kapott. A dunaújvárosi kormányablak 21 „front office” munkaállomással, 3 fotóponttal és 10 „back office” munkaállomással működik majd.

A kormánymegbízott országosan példaértékűnek nevezte a kormányablakban kialakított postapontot, amely tovább erősíti egy egyablakos ügyintézést Dunaújvárosban.

Galambos Dénes kiemelte, hogy 2011 januárja óta több mint 36 ezer ügyfél számára több mint 45 ezer ügyben tudtak segíteni a dunaújvárosi kormányablakban.

Cserna Gábor (Fidesz) polgármester megjegyezte, hogy a kormányablak helyén fél éve még házasságkötő terem és anyakönyvi hivatal volt, majd öt hét alatt átalakították az épületet. Hozzátette: az épület önkormányzati tulajdonban van és térítésmentesen biztosítják a kormányhivatal járási hivatalának…”

——————————-

„A helyi integrált kormányzati ügyfélszolgálat az ország legnagyobb, környezetbarát megoldásokkal létrehozott, postai szolgáltatásokat is ellátó, óriási irattárral rendelkező kormányablaka, a régi házasságkötő terem átalakításával jött létre, és a belvárosi revitalizációjának az első kézzelfogható eredménye.
– A mai nap története akkor kezdődött, amikor a kormány a közigazgatás reformját tűzte ki egyik legfőbb céljának: olyan közigazgatásra van szükség, amelyben a polgárok magas szintű, maximálisan ügyfélbarát struktúrában, gyorsan és egyszerűen intézhetik ügyeiket – mondta egyebek mellett dr. Galambos Dénes, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője.

A kormányablakok száma a következő időszakban hazánkban több mint háromszázra bővül. Fejérben februárban avatták a kibővített székesfehérvárit, márciusban a martonvásárit, és tegnap, harmadikként a dunaújvárosit, amely reggel nyolc órától este nyolcig fogadja az ügyfeleket. Galambos Dénes büszkén újságolta: a megyei kormányhivatala kormányablakai a lakosság-ügyfél arány szerint az első három megye között szerepelnek. Megérdemlik tehát a dunaújvárosi járásban élők ezt az új, modern, 390 négyzetméteres kormányablakot, amely tizenhat település, közte négy város 94 ezer polgárának ügyeit hivatott intézni. A kormánymegbízott köszönetet mondott egyebek mellett az elődjének, dr. Dorkota Lajosnak, aki a szakmai előkészítésben, mint kormánymegbízott, jelentős szerepet vállalt és azon volt, hogy a helyi kormányablak határidőre elkészüljön. Az épület átalakítása, modernizálása rekordgyorsasággal, öt hét alatt készült el.

Az építkezés nettó 53,7 millió forintba került, amiből csaknem húszmillió forint uniós pályázati forrás, és további 40 millió forint támogatás jutott a beruházásra a belváros revitalizációs projektje révén, amelynek a kormányablak átadása az első kézzel fogható, már hasznosítható eredménye. Dorkota Lajos – aki kezdetektől bábáskodik a dunaújvárosi kormányablak felett – hangsúlyozta, ritkán adatik meg, hogy amit az ember elkezd, be is tudja fejezni. Érvelt a közigazgatási rendszer átalakítása mellett, elismeréssel szólt a kormányzati és köztisztviselők munkájáról, és megköszönte Galambos Dénesnek, hogy eredményesen teljesítette, amit együtt elkezdtek. Cserna Gábor a beruházásokat hiányolók figyelmébe ajánlotta az új kormányzati ügyintézési helyet, a városháza környékén megvalósuló 1,8 milliárdos fejlesztést, és más, folyamatban lévő projektet.

A polgármester úgy fogalmazott: a kormányablakok a közigazgatás hírnökei, és nekünk méltó, uniós szabályok szerinti, korszerű, gyors ügyintézést biztosító hírnökünk van, amelyhez az épületet – közgyűlési döntés alapján – ingyenesen biztosítja az önkormányzat a járási hivatal részére, és amely Dunaújváros és környéke versenyképességét növeli.Az ünnepélyes szalagátvárás után a vendégek belülről is megnézték az impozáns, és természetesen akadálymentes kormányablakot, annak tágas tereit, ahol az ügyfélpultoknál ügyintézők fogadták az érdeklődőket. Percekkel később ugyanis már konkrét, napi munkával foglalkoztak: az átadási ünnepség után, 11 órától ezen az új helyen intézhették a polgárok például az igazolványuk cseréjét és még tengernyi mást: a kormányablak több mint kétszáz féle ügyintézéssel foglalkozik.”

——————————–

„ A Dunaújvárosi Járási Hivatalban kialakított kormányablak az egyik legnagyobb integrált kormányzati ügyfélszolgálat lesz Magyarországon. A korábbi anyakönyvi hivatal átalakításával, teljes korszerűsítésével alakították ki, az Október 23. tér 1. szám alatt. Az új kormányablak alapterülete összesen 390 négyzetméter.

Az építési beruházás összköltsége nettó 53 millió 746 ezer Ft, ebből nettó 19 millió 493 ezer Ft az európai uniós pályázati forrás. Az újonnan kialakított kormányablak épülete akadálymentesített, így a fogyatékkal élők számára is könnyen megközelíthető. Az egységes arculathoz hozzátartozik a kisgyermekek részére biztosított játszósarok, melynek elhelyezése az ügyféltérben történt. A mellékhelyiségek is akadálymentesítettek, valamint van akadálymentes fotobox is.

A kormányablak országosan egységes arculatú. Új berendezéssel és korszerű technikai eszközökkel felszerelt, annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőségű államigazgatási szolgáltatást tudjanak nyújtani az ügyfelek részére – emelte ki az előzetes helyszíni szemlén dr. Galambos Dénes kormánymegbízott, a Fejér Megyei kormányhivatal vezetője.

A kormányablak osztályon jelenleg 39 fő dolgozik. Az ügyintézők, a megszokott okmányirodai ügyintézés mellett, a jövőben több mint 260 ügyben tudnak majd tájékoztatást adni, segítséget nyújtani nyomtatványok kitöltésében, elektronikus hozzáférésében, kérelmek átvételében, és továbbításában. Munkájukat a Tudástár számítógépes alkalmazás segíti, melyből az ügytípus kiválasztását követően részletes útmutatót kap az ügy további menetéhez.

Az ügyfelek részére új szolgáltatásként jelent meg a Takarnet-rendszeren keresztül hiteles tulajdoni lap igénylése. A dunaújvárosi kormányablak 21 front office munkaállomással, 3 fotoshoppal és 10 back office munkaállomással működik majd.

Az ügyfélfogadás hétfőtől péntekig, 8 órától 20 óráig tart, így a kormánytisztviselők kétműszakos munkarendben dolgoznak. A kormányablakban az ügyfélfogadás sorszámhúzó-ügyfélhívó rendszer segítségével történik. Előzetes időpontfoglalásra jelenleg interneten, az ügyfélkapun keresztül van lehetőség. Előjegyzés esetén a várakozási idő minimális. A postai befizetőhely kormányablakba költözése révén az ügyfelek a megszokott módon tudják a szolgáltatásokat igénybe venni. A kormányablakban a postai befizetés lehetősége mellett a bankkártyás fizetés is biztosított.

A dunaújvárosi kormányablak megnyitása, 2011 januárja óta folyamatosan nagy az igény a kormányzati integrált ügyfélszolgálat államigazgatási szolgáltatásai iránt – hangsúlyozta dr. Galambos Dénes kormánymegbízott, a Fejér Megyei kormányhivatal vezetője. Jól érzékeltetik ezt a statisztikai adatok: 2014. március 28-áig Dunaújvárosban 36 ezer 475 ügyfél jelent meg személyesen a kormányablakban.

Mivel gyakran előfordul, hogy egy ügyfél több ügyben kér segítséget a kormányablak munkatársaitól, ezért az ügyek száma meghaladja a megjelent állampolgárok számát. Dunaújvárosban 44 ezer 956 ügyben jártak el az integrált ügyfélszolgálat munkatársai ez év március 28-áig, A székesfehérvári és a martonvásári mellett a dunaújvárosi kormányablak lesz Fejér megyében a harmadik új típusú, okmányirodai funkciókat is ellátó integrált kormányzati ügyfélszolgálat, ahol a korábbi 147 ügykörön kívül okmányirodai ügyeket – mint például személyi okmányok, forgalmi engedély kiállítását, cseréjét – is lehet majd intézni, így több mint 260 ügyfajtában tudnak segítséget nyújtani az ügyfélszolgálati ügyintézők, hétfőtől péntekig, reggel 8-tól este 8 óráig.”

Forrás:
A közigazgatás szakmailag, erkölcsében és hivatástudatában is megerősödött; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2014. április 4.
Egyedi kormányablak nyílt Dunaújvárosban; Körmendi Erzsébet; duol.hu; 2014. április 4.
Pénteken adják át az új dunaújvárosi kormányablakot; Fejér Megyei Kormányhivatal/Fehérvári Hírek; 2014. április 2.