Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarszakirodalomtudomány

Információs rendszerek alkalmazásának korlátai és lehetőségei az Észak-Magyarország régióbeli mezőgazdasági termelők körében

Szerző: 2014. április 6.No Comments

„Dolgozatom célja, hogy bemutassam az Észak-magyarországi régióban működő mezőgazdasági gazdálkodók helyzetét, vállalkozásvezetését és az ezt elősegítő információs rendszerek felépítésének, adattartalmának igényét, lehetőségeit, illetve ezek alapján általánosítható következtetéseket vontam le. Kiemelten fontosnak tartottam továbbá olyan javaslatok megfogalmazását,amelyek az agrárgazdaság versenyképességének növeléséhez hozzájárulnak, ezáltal lehetővé válhat egy komoly módszertani háttérrel rendelkező, a kihívásokhoz rugalmasabban igazodni képes szaktanácsadási rendszer megteremtése, kiépítése.

Önálló célként, kutatásom során egy modell felvázolásával igazoltam, hogy szükség van az agrárgazdaságban integrált rendszerekre és integrált adatbázisra. Ezek használatával a jogi, pénzügyi, adózási, raktározási, logisztikai, technológiai és piaci folyamatok átláthatóbbakká, összehangoltabbakká tehetők, illetve az információ átadása és biztosítása valamint a tanácsadási rendszer hatékonyabbá válik. Szükség van tehát egy központi adatbázisra, amely naprakész információt nyújt a gazdálkodók számára. Erre valós igény van a mezőgazdaságban dolgozók részéről.”

Forrás:
Információs rendszerek alkalmazásának korlátai és lehetőségei az Észak-magyarországi régió mezőgazdasági termelőinek körében; Csomós Tamás; Szent István Egyetem, Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola; 2014. április 23. (pdf)