Skip to main content
Internetszakirodalomtávközlés

Kutatási összefoglaló a háztartásokban igénybe vett távközlési szolgáltatásokról

Szerző: 2014. április 6.No Comments

„”Mi jellemző a magyar népesség digitális érettségére, hogyan terjednek az internetezésre alkalmas eszközök és maga az internet a háztartásokban? Mekkora terhet jelentenek a távközlési szolgáltatások a háztartásoknak? Mennyire szorítják vissza az okostelefonos csetprogramok az sms-ezést és a hagyományos telefonbeszélgetést? Legutóbbi felmérésünkben többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Az NMHH 2009 óta minden év végén nagymintás országosan reprezentatív felmérést készít a magyar háztartások távközléssel kapcsolatos jellemzőiről, véleményéről és jövőbeli terveiről. A felméréseket minden évben ugyanolyan mintavételi és kérdezéstechnikai módszerek alapján végzi el az Ariosz kutatócég a hatóság számára, így megbízható időbeli összehasonlításra is lehetőségünk van.

Legfrissebb kutatási eredményeink alapján szinte minden háztartásban van tévékészülék és mobiltelefon, és tízből hatban található számítógép. Tablet még csak minden huszadik háztartásban van, de a vásárlási tervek alapján ez az arány jövőre megduplázódhat. A távközlési szolgáltatások közül tavalyhoz képest valamelyest nőtt a mobiltelefonos és fizetős tévés háztartások aránya, a korábbiakhoz képest lelassult viszont a számítógépen használt internet terjedése, míg a vezetékes telefonnal rendelkező háztartások aránya tovább csökkent. A távközlési szolgáltatások igénybevételében még mindig komoly társadalmi egyenlőtlenségek láthatók. A legerősebb meghatározó tényező a háztartás jövedelmi helyzete: az alsó ötöd e téren (is) jelentősen elmarad a társadalom többi részétől. A háztartások négyötöde viszont a jövedelmi helyzete alapján homogénebb: ha már havonta valamennyi pénzt el tudnak különíteni a szigorúan a megélhetésre szánt kiadások mellett, akkor az igénybevétel legmeghatározóbb tényezőjévé a gyerekek jelenléte, illetve – ezzel is összefüggésben – a felnőttek életkora lép elő. A gyerekek jelenléte jelentősen befolyásolja az internethasználatot, és az ilyen háztartásokban magasabb az internet-előfizetések aránya. Az életkori eltéréseket vizsgálva megállapítható, hogy az időseknél jóval gyakoribb a vezetékes telefon használata, az önálló életüket éppen csak megkezdő fiatalok – egyedül élő, gyermektelen fiatalok – körében pedig gyakoribb a tévé-előfizetés hiánya.

Tavalyhoz képest az egyik leglátványosabb változás a mobiltelefonos internetezés erősödése. Mostanra a mobiltelefont használók egyharmadának – 2,5 millió embernek – van okostelefonja. Az okostelefon-használók számában látható félmilliós növekedés megfelel az egy évvel korábbi volumennek, látványos változás mutatkozik ugyanakkor a mobilhálózatok használatában. 2013 végén már minden második okostelefon-használó internetezik a mobilszolgáltatók hálózatán – tavaly még csak tízből négy okostelefonos netezett mobilhálózaton és nem wifivel. Ennek az lehet az egyik oka, hogy míg korábban a legfiatalabbaknak volt a legnagyobb arányban okostelefonjuk, addig mostanra főleg a középkorú, önálló jövedelemmel rendelkező, de az internetezésben járatlanabb emberek vettek vagy kaptak legnagyobb arányban okostelefont az előző évhez képest.

A távközlési szolgáltatások árát illetően egy év alatt jelentősen visszaesett az árdrágulást érzékelők aránya – leginkább egyébként a mobiltelefonálás árának emelkedésére panaszkodtak a fogyasztók…

Forrás:
Kutatási összefoglaló a háztartásokban igénybe vett távközlési szolgáltatásokról; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság; 2014. március 28.
Távközlési szolgáltatások használata a lakossági felhasználók körében, 2013; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság/Ariosz Kft.; 2014. március 28. (pdf)