Skip to main content
gazdaságtávközlés

Romániába érkezik az afrikai digitális pénz: mi áll a háttérben?

Szerző: 2014. április 21.No Comments

„Romániában vezeti be az M-Pesa mobilfizetési rendszert a Vodafone. Az M-Pesa rendszere egyenesen Afrikából érkezik, ahol komoly sikereket tudhat magáénak.

Áprilistól indította el az M-Pesa mobilfizetési rendszert Romániában a Vodafone. A társaság hivatalos közlése szerint az egyszerű és biztonságos rendszert 7 millióan használhatják keleti szomszédunkban, és leginkább a készpénzfizetést válthatja fel. A fizetési rendszernek világszerte 16,8 millió aktív felhasználója van, leginkább az afrikai országokban népszerű, de nemrég Indiában is bevezették.

Így működik
Az M-Pesa rendszert alapvetően kisebb összegű pénzutalásra, fizetésre lehet használni, akár már egy román lejtől (kb. 70 forinttól). Keleti szomszédaink meglehetősen rosszul állnak a bankolással, a lakosság harmadának nincs közvetlen bankkapcsolata (mobiltelefonnal azonban szinte mindenki rendelkezik).

Gyakorlatilag egy sms-üzenettel lehet pénzt utalni egy másik telefonra, illetve ugyanígy fizethetünk egy kereskedőnél – tranzakciós díjtól mentesen. A szolgáltatás lényege, hogy a telefonban ki kell választani (az előre feltelepített) fizetési programban a vásárlás funkciót, beütni a kereskedő által megadott kódot, az összeget, majd a felhasználó PIN-kódját. A sikeres tranzakciót követően a vásárló és a kereskedő is értesítést kap a fizetésről. A rendszer fontos tulajdonsága, hogy nem csak okostelefonnal, hanem hagyományos mobilkészülékekkel is működik.

Más országokat is megcéloznak
A Financial Times a romániai piacnyitás kapcsán arról írt, hogy más európai országokban is bevezethetik a rendszert. A gazdasági lap jóslata szerint az egyik ilyen állam Olaszország lehet: a szolgáltatás egyik lényeges eleme ugyanis, hogy a felhasználó külföldről is kaphat átutalást mobiltelefonjára, például az Egyesült Államokban, vagy más országokban dolgozó rokonaitól. Az FT szerint ezért lenne életszerű az itáliai bevezetés, hiszen Olaszországból – csakúgy, mint Romániából – sokan vállalnak külföldön munkát, illetve sokaknak vannak külföldön élő rokonaik.”

Forrás:
Romániába érkezik az afrikai digitális pénz: mi áll a háttérben?; Mobilfizetés; 2014. április 21.
A történet több mint tíz évvel ezelőtt…; Frei Tamás/Facebook; 2014. április 4.