Skip to main content
gazdaság

Tömegközlekedésben is tesztelik a MobilTárcát

Szerző: 2014. június 1.No Comments

„Tömegközlekedési jegyek és bérletek mobiltelefonos vásárlását is tesztelik a MobilTárca alkalmazás közel egy éve indult tesztidőszakában.

Szolnokon a Jászkun Volán helyi járataira válthatnak jegyet, illetve bérletet érintésmentes kommunikációra (NFC) képes okostelefonjuk segítségével a MobilTárca szolgáltatás tesztelésében résztvevő Telekom- és Telenor-ügyfelek – közölte a Magyar Telekom . Az alföldi városban a T-City Városkártya projekt keretében a NetLock Kft. segítségével fejlesztették ki az ehhez szükséges elektronikus jegy- és bérletkibocsátó rendszert, valamint a Jászkun Volán járataira felszerelt kártyaolvasó eszközöket és az ellenőri rendszert.

A MobilTárca alkalmazás nyilvános magyarországi tesztelését 2000 ember részvételével 2013 júliusában indította el a Magyar Mobiltárca Szövetség. A szövetséghez csatlakozott vállalatok célja, hogy előmozdítsák a mobil NFC technológiára alapuló fizetési megoldások, rendszerek és szolgáltatások hazai elterjedését.

A tesztidőszak alatt a fizetés és hűségpontgyűjtés mellett sportolni, illetve színházba, koncertre is lehet menni a MobilTárca segítségével. A közlemény szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a tesztelők mobiltárcájukat gyakrabban használják, mint a plasztik bank-, vagy hűségkártyáikat.
Az eredetileg fél évre tervezett tesztidőszakot az idén január végén újabb fél évvel meghosszabbították. A szolgáltatás kereskedelmi bevezetésére a tesztelési időszakot követően, várhatóan 2014 végén kerül sor.

A Magyar Mobiltárca Szövetség koordinálásával megvalósuló projektben részt vesz mindhárom mobilszolgáltató – a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország -, továbbá az OTP Bank, a MasterCard kártyatársaság és a SuperShop hűségprogram. A szolgáltatás technikai hátterét az ANY Biztonsági Nyomda biztosítja.”

Forrás:
Tömegközlekedésben is tesztelik a MobilTárcát; Napi Gazdaság Online/MTI; 2014. május 29.