Skip to main content
közigazgatási informatikatávközlés

Mérföldkőhöz érkezett az EDR projekt

Szerző: 2014. június 2.No Comments

„Az EKOP-2.2.7-2013 „Az Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszer fejlesztése” kiemelt projektben 2014 májusára befejeződött 2 új generációs DXT3 típusú, TETRA kapcsolóközpont fejlesztése, amely az egyik legfontosabb lépés az EDR hálózat technológia-váltásában. A szolnoki és székesfehérvári központok modernizációjával megnő a kapcsolóközpontok fogadó forgalmi kapacitása, ami lehetővé teszi az új bázisállomások (TBS) integrálását az EDR-hálózatba.

A 2006-2007-ben üzembe helyezett EDR rendszer kapcsolóközpontjainak szűkös kapacitása nem tette lehetővé, hogy további bázisállomásokat biztonságosan integráljunk a hálózatba. Az új, nagy kapacitású kapcsolóközpontok révén lehetővé válik az új bázisállomások integrálása, a megfelelő biztonsági és üzemi követelmények mellett.

A jelenleg üzemelő 4 központból Szolnokon és Székesfehérváron már egy-egy új generációs, DTX3 típusú TETRA kapcsolóközpont működik. Az EDR rendszer így meghatározott földrajzi elosztásban biztosítja az ország területén a készenléti szervek kommunikációs eszközeinek és munkaállomásainak kiszolgálását, illetve a katasztrófa elhárítási tervnek megfelelően biztosítja a szükséges redundanciát az esetlegesen meghibásodó/kieső eszközök pótlására.

Az EDR projekt fejlesztései tovább növelik a hálózat katasztrófatűrő-képességét és megfelelő infrastruktúrát teremtenek ahhoz, hogy a hálózat képes legyen akár 100 ezer felhasználó kiszolgálására is országos szinten.

A teljes projekt során 23 új bázisállomással bővül a rendszer, a bővítés célja a magyarországi EDR hálózat lefedettségének javítása, valamint a forgalmi kapacitás továbbfejlesztése a felhasználói igényeknek (ORFK és HM igények, határ menti lefedettség) megfelelően. A bázisállomás bővítés előkészítése megkezdődött, három helyszínt már ki is jelöltek a schengeni határszakaszok védelmének megerősítése érdekében.

Háttér: Az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) elsődlegesen a készenléti szervek (Rendőrség, Mentőszolgálat, Katasztrófavédelem) számára készült magas rendelkezésre-állású, megbízható, országos rádió-távközlő rendszer. A 2014. év végén záruló fejlesztéssel az EDR rendszer használhatóságának kiterjesztése, a készenléti-rendvédelmi szervek munkájának megkönnyítése, hatékonyabbá és biztonságosabbá tétele valósulhat meg. A projekt az EKOP-2.2.7-2013-2013-0001 számú pályázat útján 3 milliárd forint összköltségből az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg. A fejlesztésben a konzorciumot vezető Pro-M Zrt mellett a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a Kormányzati Fejlesztési Ügynökség vesz részt.”

Forrás:
Mérföldkőhöz érkezett az EDR projekt; NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.; 2014. május 28.
EKOP-2.2.7 Az Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszer (EDR) fejlesztése; Széchenyi 2020