közigazgatási informatika

Új dimenziókat nyit az informatika az adóellenőrzésben

Szerző: 2014. június 19.június 21st, 2014No Comments

„A feketegazdaság visszaszorítása érdekében folyamatosan törekedni kell arra, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) revizorai kellő ismerettel rendelkezzenek az ellenőrzések során hasznosítható IT lehetőségekről – hangsúlyozta nyitóbeszédében Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete által rendezett, Adóellenőrzés IT módszerekkel témájú szakmai napon.

A NAV ellenőreinek szóló konferencián a helyettes államtitkár kiemelte, hogy a revizorok, adóhivatali munkatársak naprakész szakmai jártasságának fejlesztése elengedhetetlen a rendelkezésükre álló informatikai adat- és eszközkészlet maximális kihasználásához. A hivatali állomány szakmai felkészülésének elősegítése pedig szakmai konferenciák keretében valósulhat meg a leghatékonyabban – tette hozzá.

Pankucsi Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium az elmúlt években számos markáns intézkedést hozott az adóhatóság eszköztárának széleskörű bővítése érdekében, amelyek segítségével új dimenziók nyíltak meg az ellenőrzési, illetve az adóbeszedési hatékonyság növelésében. Kiemelte: az informatikai eszközöknek kulcsszerepük van az ellenőrzésre való kiválasztásban, de a vállalkozásoknál fellelhető könyvelési anyagok terjedelmére és a ma használatos, változatos könyvelési programparkra tekintettel, maga az ellenőrzés is IT eszközökkel végezhető el a leghatékonyabban. Az adatok elemzését követően ugyanis a legtöbb esetben könnyen kitűnnek a visszaélési sémák, a legális üzletmenettől látványosan eltérő tételmozgások, a gyanús tranzakciók, a nem valós gazdasági eseményen alapuló eredménykorrekciók – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Pankucsi Zoltán végezetül hangsúlyozta, hogy az ország elemi érdeke az államháztartás nem kevesebb, mint 80 százalékát jelentő adóbevételek védelme, a visszaélések felszámolása a jövőben is prioritást élvez, sőt az elkövetkezendő évek egyik legfontosabb adópolitikai célkitűzése lesz.”

A szakmai nap programjából:

  • Köszöntő: Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium Adó- és Pénzügyekért Felelős Államtitkárság
  • Tranzakciós illetékek informatikai rendszerének vizsgálata
  • AuditPrime használata a KKV szektor ellenőrzése során
  • Adatmentés, adatelemzés a jogkövetés érdekében
  • Transzferár ellenőrzése a SESAM és AMADEUS használatával
  • Az elektronikus kereskedelem ellenőrzéseinek kihívásai
  • Informatikai lehetőségek a jövedéki adó ellenőrzésénél

Forrás:
Pankucsi: új dimenziók nyíltak az adóellenőrzésben; Napi Gazdaság Online; 2014. június 19.
Az Adóellenőrzési Szakosztály az „Adóellenőrzés IT módszerekkel” címmel szakmai napot tart; Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének (MPGEKE); 2014. június 12.