Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarszakirodalom

Magyar önkormányzatok részvétele az európai önkormányzati hálózatokban

Szerző: 2014. június 19.június 21st, 2014No Comments

„…Dolgozatom témája az európai önkormányzatok egymással történő kapcsolatépítése, főként annak elemzése, hogy a hazai önkormányzatok miként vesznek részt, hogyan tudják „használni” ezeket az együttműködéseket.

Témaválasztásom oka, hogy az önkormányzatok között kialakuló és működő hálózatok számos lehetőséget kínálnak az önkormányzatok számára. Kiemelt jelentősége van ezeknek az új típusú együttműködéseknek a tapasztalatcsere, „jó gyakorlat” átvétele szempontjából. A hazai önkormányzatok viszonylag kevés tapasztalattal rendelkeznek a kapcsolattartás e formájának gyakorlásában. Az ilyen jellegű önkormányzatok közti európai hálózatokban való részvétel mechanizmusait, az abban rejlő lehetőségek kihasználását illetően hazánk önkormányzatai jelenleg tanulási szakaszban vannak.

A disszertáció célkitűzése az önkormányzati hálózatosodás jelenségének, az önkormányzatok új szerepének bemutatása, továbbá a magyar önkormányzatok európai hálózatokban való részvételi lehetőségeinek, illetve a részvétel eddigi eredményeinek ismertetése és elemzése.

Az önkormányzatok közti „hálózatok” fogalmát általánosan használom valamennyi ilyen jellegű együttműködés összefoglalására. Értekezésemben azokra a hálózatokra összpontosítok, amelyek az európai önkormányzatok érdekképviseleti esélyeit erősíthetik, vagyis a tematikus, illetve a nemzetközi önkormányzati szervezetek keretén belüli együttműködésekre…”

Forrás:
Magyar önkormányzatok részvétele az európai önkormányzati hálózatokban; Kovács Laura; Pécsi Tudományegyetem, Interdiszciplináris Doktori Iskola; 2014. június 27. (pdf)