közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

A tömeges evakuálás tervezése nemzetközi szabvány szerint

Szerző: 2014. július 20.No Comments

„ Az ISO/TC 223 Társadalmi biztonság nemzetközi műszaki bizottságban kidolgozás alatt van az ISO 22315 azonosító jelzetű Társadalmi biztonság. Tömeges kiürítés. Útmutatók a tervezéshez című nemzetközi szabvány, amely várhatóan már 2014-ben megjelenik és útmutatást ad a tömeges evakuálás tervének elkészítéséhez.

Az evakuáció emberek kitelepítését jelenti egy adott területről, valamilyen veszély vagy fenyegetettség miatt. Evakuálásra szükség lehet természetben előforduló események, emberek által (szándékosan vagy akaratlanul) előidézett események vagy technológiai meghibásodások miatt. Az emberi élet védelme és a sérülések csökkentése érdekében hatékony terv készítésére van szükség.

A szabvány a tömeges evakuálás tervezéséhez tartalmaz útmutatókat, segíti a döntések meghozatalát, növeli a hatékony reagálás lehetőségét és erősíti a civil emberek és a szervezetek felkészültségét. Figyelembe veszi azt is, hogy lehetnek olyan akadályok, amelyek az emberek evakuálását akadályozzák, mint például a háziállatok, az értékesebb vagyontárgyak vagy a megélhetést biztosító árucikkek miatt érzett aggodalom.

A szabvány az alábbi nyolc tevékenység tervezésére épül:

  • általános szempontok a tömeges evakuálás tervezéséhez,
  • a civil emberek felkészítése az evakuálásra,
  • az érintett vagy veszélyeztetett területek vizsgálata,
  • az evakuálási parancs kiadása,
  • nyilvános figyelmeztetés,
  • az evakuálási folyamat elemzése,
  • a kitelepített emberek menedékigényének felmérése,
  • az evakuálás kiértékelése és folyamatos javítása.

A szabvány segítséget nyújt a tömeges evakuálás különböző szakaszaihoz. Ezek a szakaszok: a készültség előkészítése, kivitelezése, ellenőrzése, kiértékelése, felülvizsgálata és javítása. A szabvány egy szerkezetbe foglalja a tömeges evakuálás minden tevékenységét, bármely ismert veszélyt figyelembe véve, és segíti a szervezeteket bizonyítékokon alapuló és a hatékonyság szempontjából kiértékelhető tervek kidolgozásában.

A szabvány olyan szervezetek számára készül, amelyek a tömeges evakuálás tervezésének egy részéért vagy egészéért felelősek, vagy érintettek benne. A szabvány bármely érintett szervezet számára alkalmazható, függetlenül a szervezet méretétől és típusától. Ilyen szervezetek lehetnek helyi, területi önkormányzatok, nemzeti kormányzatok, hatósági szervezetek, nemzetközi szervezetek, vállalatok, nyilvános működésű civil szervezetek és társadalmi csoportok.

A szabványnak nem tárgya a kiürített terület evakuálás utáni rendezése, a vagyonvédelem és a környezetvédelem.”

Forrás:
A tömeges evakuálás tervezése nemzetközi szabvány szerint; Magyar Szabványügyi Testület; 2014. július