közigazgatás: magyartársadalom

Vidékfejlesztés az elkövetkező években

Szerző: 2014. augusztus 29.No Comments

„A VII. Országos Csokoládé Fesztivál szakmai programjai között rendezett konferenciát 2014. augusztus 23-án a Dél-Zemplén Vidékfejlesztési Szövetség.

Dr. Szemán Ákos, a harminc települést magába foglaló akciócsoport alelnöke és munkaszervezet-vezetője ismertette az előadás témaköreit, Bűdi Károly elnök tájékoztatta a megjelenteket arról, hogy területünkön az országos átlagot jóval meghaladta a társulás aktivitása. Ezt követően dr. Egeli Zsolt nyitotta meg a fórumot. Szerencs alpolgármestere hangsúlyozta, hogy mivel a régiónkban lévő települések nagy része halmozottan hátrányos helyzetű, így számunkra létkérdés, hogy ez a térség a fejlődés útjára lépjen és ebben ez a konferencia is segítséget nyújt a tenni akarók számára.

Dr. Viski József agrár-vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár előadásában a legfontosabb szerepet a 2014 és 2020 között megvalósítandó vidékstratégia program kapta, melynek keretében a vidékfejlesztés szervezeti felépítésének átalakítása várható. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a jövőben a mikro-, kis-, és középvállalkozások számára elérhetőbbek lesznek a támogatások és az egyik legfontosabb célkitűzés, hogy a helyben termelt termékek álljanak a kereslet és a kínálat fókuszpontjában. A tervek között szerepel továbbá az ökológiai gazdálkodási program kidolgozása, valamint a zöld területek növelése, megóvása és a fiatal mezőgazdasági termelők ösztönzése, támogatása. A szerencsi csokoládéról szólva dr. Viski József megjegyezte, hogy városunk büszkesége bizonyosan rászolgált a kitüntető hungarikum címre, hiszen olyan termékről van szó, amely a tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.

Az Eséllyel a jövőbe – Gyermekesély program a szerencsi kistérségben program projektmenedzsere, Sántha Zsolt ismertette a Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás hátrányos helyzetű települések tekintetében végzett munkáját, kitűzött céljait és eddig elért eredményeit.

A borvidék elengedhetetlen alkotóelemei, a hagyományok ápolásának jelentőségére dr. Szakál Zoltán, a Tokaj-hegyaljai Történelmi Borvidék Kultúrtáj Világörökségi Gondnokság vezetője hívta fel a jelenlévők figyelmét. Az előadó úgy fogalmazott, hogy szükség van a folyamatos megújulásra, az új irányok követésére a borászatban, de mindeközben nem szabad elfeledkezni a tradíciók tiszteletéről, és így kell létrehozni a minőségi végterméket. A gondnokságvezető kiemelte, hogy a világörökség középpontjában nem csupán a tokaj-hegyaljai bor áll, hanem az itt élő és dolgozó emberek is.

A program zárásaként az érdeklődők betekintést nyerhettek az erdélyi vidékfejlesztésbe Antal Zoltánnak, a Nyárádmente Leader Egyesület munkaszervezet-vezetőjének köszönhetően. A vezető szavaiból kiderült, hogy a román túlszabályozás és a rugalmatlan bürokrácia miatt akciócsoportjuk nincs könnyű helyzetben. Csapata jelenleg egy három pillérre épülő helyi vidékfejlesztési stratégián dolgozik, amely a közösségfejlesztésre, a projektek kidolgozására és azok megvalósítására törekszik a kulturális értékek tiszteletben tartása mellett.”

Forrás:
Vidékfejlesztés az elkövetkező években; Rudolf Péter; Szerencsi Hírek; 2014. augusztus 28.