Skip to main content
közigazgatás: magyar

Könnyebb lesz európai uniós forrásokhoz jutni

Szerző: 2014. szeptember 24.No Comments

„A 2014-2020-as ciklusban könnyebb lesz európai uniós forrásokhoz jutni a vállalkozásoknak, változik az előfinanszírozás módja, és a tervek szerint a kkv-k normatív alapon is támogatást kaphatnak majd – erről Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési kommunikációért felelős helyettes államtitkára beszélt szerdán Bátaszéken, a Tolna megyei önkormányzat fejlesztéspolitikai fórumán.

Mint mondta, a projektek finanszírozása terén változtatnak az eddigi gyakorlaton, és a beruházások első részét a támogatás összegéből valósíthatják meg a vállalkozások. Egy 50 százalékos támogatást elnyert pályázónak például csak a beruházás második felét kell önerőből finanszíroznia, az ahhoz szükséges hitelhez fedezetként elfogadható lesz a létesítmény addig elkészült része.

Az önerő finanszírozásához az MNB növekedési hitelprogramját vagy a Széchenyi kártya hiteleit ajánlotta a jelenlévőknek. Szólt arról is, hogy a munkahelyteremtő beruházásokra egymillió euró értékhatárig normatív támogatási formát terveznek bevezetni, amelyre meghatározott létszám- és árbevétel-növekedés esetén lennének jogosultak a kis- és középvállalkozások. Az eljárásrend még egyeztetés alatt áll az Európai Bizottsággal – tette hozzá.

Tárgyalnak a bizottsággal arról is, hogy a források lehívásához a vállalkozások ügyvezetője, tulajdonosa személyes garanciát adjon, ami azt jelenti, hogy nem kell pénzügyi garanciákat vállalnia – mondta. A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a tervek szerint szektortól függetlenül támogatják majd a vállalkozásokat abban, hogy a felhasznált energiát részben vagy egészben önállóan termeljék meg, ezzel is segítve a versenyképességüket.

„Azt szeretném, ha a régióban nem lenne olyan ország, ahol könnyebben lehetne európai uniós forráshoz vagy támogatott kamatú fejlesztési hitelhez hozzájutni, mint Magyarországon” – jelentette ki Csepreghy Nándor.”

Forrás:
Könnyebb lesz európai uniós forrásokhoz jutni; Miniszterelnökség; 2014. szeptember 24.