gazdaságinformatikatávközlés

Szerverpark és naperőmű Százhalombattán

Szerző: 2014. október 2.október 4th, 2014No Comments

„A tervek szerint Európa egyik legkorszerűbb szerverparkja épül a Batta Ipari Parkban Százhalombattán. A beruházó ezTrade Kft. szeptember 18-án írta alá az adásvételi szerződést a parkot üzemeltető Szákom Kft-vel.

A 2009-ben alapított ezTrade fő tevékenysége összetett, multinacionális alapokon működő informatikai rendszerek szállítása, üzemeltetése, zöld információtechológiai kutatás-fejlesztés, illetve megújuló energia alkalmazása az informatika területén. A fővárosi székhelyű cég Szolnokon már létrehozott egy adatparkot, amelynek egyik funkciója, hogy kutatási központként szolgáljon a mostani beruházás segítségeként. A szolgáltatás minőségéhez hozzátartozik, hogy teljes adatbiztonságot a geo-redundancia biztosításával lehet elérni, azaz minimum két adatparknak kell működnie külön régióban, külön hálózaton, hogy egyik a másiktól átvehesse a funkciót hálózati vagy üzemzavar esetén. A második a százhalombattai telephely lesz, amelyet egymilliárdos beruházás keretében, harminc százalékos európai uniós támogatással hoz létre az ezTrade.

Szelei Péter ügyvezető tájékoztatása szerint számos lehetséges helyszínt megvizsgáltak a megyében. A BIP északi bővítési területén vásárolt közel egyhektáros telekre az éppen megfelelő méret mellett az árérték arány, a tökéletesen kiépített infrastruktúra, valamint az MVM optikai gerinchálózatának közelsége miatt esett a választásuk. Előnyösnek tartják azt is, hogy az ingatlan a jövőben bővíthető, a naperőműnek ugyanis, amelyet a szerverpark bővítésével párhuzamosan szeretnének fejleszteni, jelentős a területigénye. Emellett abban is lehetőséget látnak, hogy a BIP területén már működnek más cégek, amelyek a jövőben megvásárolhatják az általuk termelt hulladék-, illetve fölös energiát.

A Százhalombattára tervezett szerverpark az ország legkorszerűbb ilyen jellegű létesítménye lesz, de Európában is a legmodernebbek közé tartozik majd. A felhőtechnológiával történő adattárolás energiahatékonyságát egyebek mellett vízhűtéses technológia által kínált „free cooling” lehetőségek, a speciális architektúra design miatt használt eszközök száma és energiafelhasználása, valamint a napelemek általt termelt villanyáram biztosítják. Üzemeltetését helyben mindössze nyolc-tízfős biztonsági, karbantartó személyzet fogja végezni. Ha az időjárás is engedi, még az idén szerkezetkész lesz az ezer négyzetméteres csarnok, amelynek kétezer négyzetméteres tetejét teljes egészében napelemekkel fedik be. A második ütemben pedig a teljes telken folytatódik a naperőmű-telepítés.

A nagy teljesítményű szerverek hatalmas mennyiségű áramot fogyasztanak, és rengeteg hőt termelnek. Az uniós támogatással megvalósuló telephelyfejlesztés befejezési határideje 2015. június vége, de a szerverpark ennél valamivel később, talán 2016 elején kezdheti meg működést.

Varga Imre, a Szákom ipari park és ingatlankezelési munkatársa elmondta, hogy az ezTrade képviselőivel egy éve vették fel a kapcsolatot. A cég a most megvásárolt terület egy részét először bérbe vette, annak érdekében, hogy rendelkezzen az előírt pályázati feltételekkel. Bár a tervezett létesítmény energiaigénye ötszöröse a BIP területén működő átlagos üzemekének, az Ipari Parkban erre is fel vannak készülve.”

Forrás:
Szerverpark és naperőmű; Százhalombattai Hírtükör Online; 2014. október 1.