Internet

Hivatalos szabvány a HTML5

Szerző: 2014. november 3.No Comments

„Szimbolikus mérföldkő a HTML5 szabvánnyá válása, miután a W3C elfogadta és kőbe véste a tervezetet. A döntésnek nagyon kevés gyakorlati jelentősége van, mind a webfejlesztők, mind a böngészők hosszú ideje támogatják a most hivatalossá vált szabványokat, a világhódító úton zavartalanul halad a szabvány.

Véglegesítette és elfogadta a World Wide Web Consortium (ismertebb nevén W3C) a HTML5 szabványt, ezzel együtt pedig kiadta a HTML5-re vonatkozó, fejlesztői ajánlást tartalmazó dokumentumot is. A bejelentés gyakorlati szemszögből érdemi változást nem hoz, az ajánlást régóta támogatja és implementálja rengeteg weboldal és minden népszerű böngésző.

Hosszú csata volt
A web nyelvét jelentő HTML előző, 4.01-es kiadása még 1999-ben született meg. A W3C ennek utódjaként az XHTML felé fordult, amely az XML és a HTML házasításából született, moduláris, területenként külön specifikált leírónyelv lett volna. Az XHTML kezdeményezés végül azon bukott el (többek között), hogy a weboldalaktól igen szigorú validációt követelt meg, a böngészők számára pedig előírta, hogy a validációnak nem megfelelő weboldalakat ne jelenítse meg – egyáltalán. Ez az álláspont szembekerült a felhasználókkal, a webfejlesztőkkel és a böngészőgyártókkal is, a purista irányzattal szemben ezért egy idő után megalakult egy másik iparági fórum, a WHATWG, 2004-ben.

A WHATWG (a Microsoft támogatása és részvétele nélkül) elkezdte egy új HTML-szabvány kidolgozását. Az új technológiát a mobil eszközök terjedése a vártnál gyorsabban szükségessé tette, ezeken a platformokon ugyanis a webes alkalmazások hagyományos futtatókörnyezete, a Flash nem volt elérhető, ennek kiváltási feladata pedig a HTML5-CSS3-JavaScipt kombinációra hárult.

A hirtelen nagyon fontossá váló HTML5 fejlődése meglehetősen egyenetlen volt, a közös munka mellett ezért minden böngészőfejlesztő folyamatosan emelt be olyan HTML5-nek nevezett, ám más böngészőkkel nem kompatibilis kiterjesztéseket, amelyekkel a webfejlesztők igényeinek igyekeztek megfelelni. A hatalmas káoszban mára sikerült (jobbára) közös nevezőre jutni és a rengeteg kiterjesztés közül letisztázni a szabványos közös területet. A szabványosítási folyamatot pedig egy idő után befogadta a W3C és immár hivatalosan is a HTML ötödik generációjává válhatott… A HTML5 ajánlás teljes szövege a W3C oldalán érhető el.”

Forrás:
Hivatalos szabvány a HTML5; Gálffy Csaba; HWSW.hu; 2014. október 29.
HTML5; Wikipédia
Lásd még: Using HTML5 for GOV.UK; Frances Berriman; Government Digital Services; 2012. február 10.