Skip to main content
gazdaság

Egyelőre mégsem válik részvénytársasággá a Cseh Posta

Szerző: 2014. november 7.No Comments

„Leállítja a százszázalékosan állami kézben lévő Cseh Posta részvénytársasággá alakítását jövő héten a cseh kormány. Ebben állapodott meg Andrej Babis pénzügyminiszter és Martin Elkén, a posta igazgatója – közölte a közszolgálati cseh hírtelevízió pénteken.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy a kormány most az intézmény, a postai szolgáltatások stabilizálására összpontosít majd. A postahivatalok hálózatát állítólag nem fogják csökkenteni. A miniszterelnök szerint a posta stabilizációját a postai törvény módosítása is elősegíti, így a jövőben több pénzhez jut az intézmény.

Részleteket a Cseh Posta jövőjével kapcsolatban nem hoztak nyilvánosságra.

Milan Chovanec belügyminiszter korábban azt közölte, hogy a postai hálózat fenntartása évente körülbelül 2,4 milliárd koronába kerül.

A Cseh Postának országszerte körülbelül 3300 fiókja van. A posta tavalyi forgalma nagyjából 20 milliárd koronát tett ki, az adózott nyereség 300 millió korona.

A postai szolgáltatások forgalmának értéke tavaly Csehországban körülbelül 13 milliárd koronára rúgott. A forgalom 60 százalékát a klasszikus levelek, képeslapok és a két kilogrammnál könnyebb csomagok tették ki. A korábbi tervek szerint a teljes szolgáltatást nyújtó postahivatalok számát a közeljövőben 2100-ra tervezték szűkíteni. A terv ellen az érintett települések több alkalommal is tiltakoztak.

A Cseh Posta versenytársai tavaly, a csehországi postai szolgáltatások teljes körű liberalizációjának első évében, a levélküldemények két százalékát és a csomagküldés négy százalékát hódították el az állami cégtől – közölte a Cseh Telekommunikációs Hivatal korábban.”

Forrás:
Egyelőre mégsem válik részvénytársasággá a Cseh Posta; HVG.hu/MTI; 2014. november 7.