Skip to main content
politikai informatika

Kamerával az önkormányzatban: Alsónémedi lekörözte a briteket

Szerző: 2014. november 10.No Comments

„A britek augusztusban fogadták el azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az állampolgárok bármikor és bármilyen médium segítségével tudósítsanak az önkormányzati ülésekről. Bármilyen furcsa is ez, a magyar jog már nagyon régóta lehetővé teszi ezt, így most mi köröztük le a Nyugatot.

A brit kormány honlapján található 10 érdekesség közt az új, „tudósításhoz való jog”-ról azt olvashatjuk, hogy a törvény alapjául szolgáló korábbi jogszabályt még Margaret Thatcher terjesztette elő még kezdő parlamenti képviselő korában. A törvény azt engedélyezte, hogy az újságírók írásban tudósíthassanak az önkormányzatok üléseiről. Egészen augusztus 6-ig ez a törvény volt életben, így épp időszerű volt a frissítése: végre lehet Facebookra és Twitterre is írni az épp zajló ülésekről. Sőt, videókat is lehet felvenni és megosztani.

Erik Pickles brit önkormányzati miniszter szerint a helyi demokráciának szüksége van a helyi újságírókra és bloggerekre, hogy ők tudósítsanak és elemezzék az önkormányzat munkáját. Az emberek pedig egyre inkább a digitális felületeken olvassák a híreket, így az új, tudósításhoz való joggal a független sajtó védelme is erősödik az önkormányzati fenntartású újságokkal szemben.

A K-Monitor egyik partnere a Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott „Adatozz okosan” program keretében a Civil Kapocs, egy alsónémedi szervezet, amelynek tagjai 2012 óta rögzíti és vágatlanul teszi hozzáférhetővé YouTube-csatornáján a képviselő-testületi és bizottsági ülések felvételeit. Az ülések felvételei mellett a saját honlapjukon az ülések meghívóját és az előterjesztéseket is közreadják.

Juhász Zoltánt, a szervezet vezetőjét kérdeztük arról, nem ütköztek-e ellenállásba amiatt, hogy felvételeket készítenek az ülésekről. A képviselők és a bizottsági tagok csak eleinte ódzkodtak, a kamera jelenléte később teljesen természetessé vált. Az 1990-ben érvénybe lépett önkormányzati törvény világosan leírja, hogy a kép- és hangfelvétel készítésének joga hozzátartozik a széleskörű nyilvánosság megteremtéséhez. Juhász szerint ma már senki nem kérdőjelezi meg, hogy a munkájuknak pozitív hatása van, és összességében az önkormányzatban dolgozóknak is hasznos, mert a felvételeket fel lehet használni például az ellentmondások tisztázásánál.

Alsónémedi egy körülbelül ötezer lakosú nagyközség Pest megyében, itt már annyira megszokták az önkormányzatban, hogy jön a Civil Kapocs, hogy egyszer még meg is várták a pár percet késő felvételkészítőket. A lakosoknak is jó hozzáférést jelent az önkormányzati munkához a Civil Kapocs videó és jegyzőkönyv archívuma, az emberek, ha nem is nézik végig, de azért átpörgetik a gyakran 1-2 óra hosszú felvételeket is, hogy megnézzék az érdekesebb részeket. Egy ülést általában 70-80 alkalommal néznek meg, a nagyobb érdeklődést vonzó helyi ügyeknél (ilyen volt például a temető felszámolásának története) ennek többszörösére nőtt a nézettség.

A brit jogszabály megváltozása kapcsán megkérdeztük a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot arról, hogy a magyar törvények is lehetővé teszik-e azt, hogy az interneten, közösségi médiában azonnal megossza valaki, mi történik egy önkormányzati képviselői vagy bizottsági ülésen. Azt válaszolták, hogy a nyilvánosságra vonatkozó szabályozás ugyanúgy érvényes ebben az esetben is, kivéve, ha zárt ülésről van szó. De ez Nagy-Britanniában is így megy, a zárt ülésről nem lehet tudósítani, viszont azt előre be kell jelenteni, és csak megfelelő indokkal lehet csak zárttá tenni egy ilyen, közügyeket érintő megbeszélést…”

Forrás:
Kamerával az önkormányzatban: Alsónémedi lekörözte a briteket; Le Marietta; K-Blog; 2014. november 7.