Skip to main content
jogközigazgatás: magyar

Visszaadná az elvett jogköröket Stumpf István

Szerző: 2014. november 30.No Comments

„ Eljött az ideje annak, hogy az Alkotmánybíróság újra vizsgálhassa a költségvetési és adórendszert érintő döntéseket – mondta Stumpf István. Az Alkotmánybíróság tagja az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: a testület komoly viták árán ugyan, de képes figyelembe venni azt a nemzetközi környezetet, amelyben a kabinetnek gazdaságilag hatékony intézkedéseket kell hoznia.

Stumpf István szerint az alaptörvény módosításának fontos része lehetne, hogy a testületnek újra joga legyen gazdasági kérdésekben eljárni. Az alkotmánybíró erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

„Az alaptörvény-módosításnak egy nagyon fontos eleme lenne, ha a gazdasági alkotmányosság felfüggesztett helyzetét megszüntetnék, és az Alkotmánybíróság visszakapná a gazdasági kérdésekben történő alkotmányos felülvizsgálatnak a jogát. Meg vagyok győződve róla, hogy a körülmények erre érettek, és éreztem is erre való utalást az új igazságügyi kormányzat részéről is” – fogalmazott az alkotmánybíró.

A hatalmi ágak elválasztása mellett fontos azok együttműködése is – hangsúlyozta Stumpf István. Az alkotmánybíró kiemelte, hogy a személyektől és az adott berendezkedéstől is függ, hogy a taláros testület tud-e egy meghatározott stratégia mentén dolgozni.

„Az Alkotmánybíróságnak megvan a lehetősége és az esélye a stratégiai típusú gondolkodásra és az alkotmányos koherenciára való törekvésre. Hogy ez meg tud-e valósulni, az részben függ a konkrét személyektől, de függ a strukturális környezettől is” – mondta.

Stumpf István az Alkotmánybíróság jövőjével kapcsolatban arról is beszélt, fontos, hogy a testület tagjai az alkotmány védelmét tartsák a legfontosabbnak.

Az alkotmánybíró korábban szkeptikus volt a testület jövőjével kapcsolatban, de mára biztos benne, hogy a szervezetnek továbbra is fontos szerepe van az állam működésében.

Stumpf István az InfoRádióban arról is beszélt, hogy azok a nemzetközi viszonyok, amelyek minden államot körülvesznek, az alkotmánynál is erősebb korlátokat jelenthetnek az országok számára.

„Hiába akarna a magyar kormány rendkívül nagyszabású dolgokat végigvinni, be van ágyazva egy nemzetközi erőtérbe, ahol ezzel a potenciállal, ezzel az országmérettel, ezzel a népességgel, ezzel a gazdasági kapcsolatrendszerrel nagyon szűk az a mezsgye, ahol közlekedni tud.”

A magyar állam abban az értelemben erős, hogy egy erős központi kormányzat van, amely képes az államapparátust viszonylag egy irányba működtetni. Stumpf István azt is mondta, egy új egyensúlynak kell létrejönnie, amelyben a piac a maga területén működik, ahol tisztességes verseny zajlik.

„Nem hiszen a piaci fundamentalistáknak, tehát azoknak, akik azt mondják, hogy a piac mindent képes megoldani, és az állami hedonistáknak sem, akik azt mondják, hogy az állam annyira okos, hogy pontosan tudja, hol kell beavatkozni és hol nem. E között kell egy egészséges egyensúlyt teremteni a közjó érdekében, és azt gondolom, hogy ha ez az egészséges egyensúly megteremthető, akkor esély van a legtöbb embernek a boldogulásra” – fogalmazott.

Stumpf István azt mondta, a kétharmados, erős kormány és az Alkotmánybíróság viszonya konfliktusos volt. Az alkotmánybíró szerint nem helyes, ha az alaptörvény hónapól-hónapra változik, bár most ezen a területen – mint fogalmazott – nyugalmibb periódusban vagyunk.

Szerinte ha sok olyan szabály kerül az alaptörvénybe, amelyről az Alkotmánybíróság korábban kimondta, hogy alkotmányellenes, akkor egymásnak ellentmondó szabályok lesznek az alkotmányban, elérkezünk az alkotmánybíráskodás határaihoz.

„Az alkotmányos identitás az egy rendkívül fontos elem. Legyen lehetőség azonosulni azokkal az elvekkel, értékekkel, amelyek az alkotmányban benne vannak. Ez az új generáció ezért tartotta fontosnak a preambulumot. Nyilván kell egy tanulási folyamat is, amelyik az alaptörvényhez való viszonyt kialakítja, és ebből a szempontból Magyarország elég nagyot lépett itt Közép-Kelet-Európában, legutolsóként elfogadva egyfajta új alkotmányt”.

Az új magyar alkotmánynak – ez a mostani alaptörvény újdonsága – nem csak technika integrációs szerepe, hanem egy morális, identitásteremtő szerepe is van – mondta Stumpf István az InfoRádió aréna című műsorában…”

Forrás:
Visszaadná az elvett jogköröket Stumpf István; InfoRádió; 2014. november 25.