Skip to main content
közigazgatás: magyar

Fontos, hogy az önkormányzatok nyertesei legyenek a fejlesztési pályázatoknak

Szerző: 2014. december 8.No Comments

„ Pogácsás Tibor fontosnak nevezte, hogy az önkormányzatok nyertesei legyenek a 2014 és 2020 közötti uniós ciklus fejlesztési pályázatainak, s ezzel hozzájáruljanak a gazdaságélénkítéshez.

Pogácsás Tibor egy önkormányzati vezetőknek szóló csütörtöki budapesti konferencián azt hangoztatta: a lezárt ciklus sok újdonságot és eredményt hozott, ugyanakkor voltak kevésbé sikeres projektek is. Megjegyezte: ma már reálisabbak a célok, mint korábban, a kormány pedig elérte, hogy Magyarország a lehetőségekhez képest a legmagasabb forráshoz jusson a következő időszakban.

Számolni kell azzal, hogy ez hét év múlva már nem tartható – tette hozzá, utalva arra, hogy az Európai Unió „lejtőn van”, kérdéses, képes lesz-e hasonló lehetőségeket adni a felzárkózó térségeknek.

Az államtitkár fontosnak tartotta, hogy a magyar gazdaság fejlesztéspolitikai értelemben is saját lábára álljon, s a most induló projektek olyan fejlesztéseket generáljanak, amelyek hatására a gazdaság képes lesz csak belföldi fejlesztési forrásokat létrehozni.

Pogácsás Tibor értékelése szerint ami eddig megvalósult, az adott pillanatban segített például az építőiparnak, de a következő nagyobb feladat a gazdaságfejlesztés, amely a hosszú távú fellendülés alapjait teremti meg és ehhez az önkormányzatokra is szükség van.

A résztvevőknek szervezett workshoppal összefüggésben jelezte: támpontot szeretnének adni az önkormányzatoknak, amelyekkel döntéshozóik megfelelő döntéseket hozhatnak. A legfontosabb cél egy olyan tudásanyag átadása, amely biztosítja, hogy a következő hét évben az önkormányzatok nyertesei legyenek a pályázatoknak – hangsúlyozta.

A tanácskozáson Számadó Róza, a tárca Önkormányzati Koordinációs Irodájának vezetője arról beszélt, hogy az áprilisban záruló rendezvénysorozat célja, hogy a minél kevesebb erőfeszítés menjen veszendőbe, s a szereplők egymást támogatva eredményesebben dolgozzanak.”

Forrás:
Fontos, hogy az önkormányzatok nyertesei legyenek a fejlesztési pályázatoknak; Belügyminisztérium; 2014. december 4.