Skip to main content
energiagazdasághírközlésInternetközigazgatás: külföldöntársadalomtávközlés

Elkészült Európa „beruházási katalógusa”

Szerző: 2014. december 10.No Comments

„ 1,3 billió euró értékű „minőségi” befektetésnek felel meg Európa-szerte az a közel 2 ezer projekt, amelynek listáját kedden tette közzé Brüsszelben a tagállamok, a Bizottság és az Európai Beruházási Bank képviselőiből álló különleges munkacsoport.

Illusztratív módon 2 ezer potenciális és egyes esetekben már a kivitelezés szakaszában lévő európai hosszú távú beruházást azonosított az az uniós és tagállami szakértőkből álló munkacsoport, amely kedden tette közzé a három hónapos munkájának eredményeit összegző jelentést. A munkacsoport alapvetően a 28 uniós tagállamtól (és a Bizottságtól) bekért projektek alapján állította össze azt a „katalógust”, amely együtt 1300 milliárd eurónyi befektetést vonna maga után az európai gazdaságba.

A tagállamok által átadott és a munkacsoport által némileg áramvonalasított projektlistán 500 milliárd euró azoknak a beruházásoknak a költsége, amelyek 2015 és 2017 között valósulhatnának meg.

Szakértők hangsúlyozták, hogy a listán szereplő projektek egyikénél sincs arra garancia, hogy azok finanszírozásban részesülnek és megvalósulnak. A „dinamikusnak” nevezett és tetszés szerint változtatható listának nincs semmilyen hivatalos státusza, csupán egy kísérlet azoknak a beruházási igényeknek a számbavételére, amelyek végrehajtásával nagyobb növekedést és több munkahelyet lehetne teremteni Európában.

A most közzétett lista és az Európai Bizottság által nemrég bejelentett 315 milliárd eurós beruházási program között sincs közvetlen összefüggés, bár utóbbi jövő évben kezdődő végrehajtása során bőven lehetnek majd átfedések. A munkacsoport által készített katalógus bővebb és jóval több beruházást tartalmaz, mint amennyit a Juncker-terv keretében finanszírozhatnak.

Az uniós beruházási csomag középpontjában egy jövő év közepétől működni kezdő stratégiai befektetési alap áll majd, amely az EU-büdzsé és az EIB kezességvállalása mellett olyan projektekbe próbálna magánbefektetőket vonzani, amelyekbe a magas kockázatok miatt egyébként nehéz lenne beruházókat találni.

A munkacsoport által közzétett listán szereplő projektek öt fő területet érintenek. Ezek: tudás, innováció és digitális gazdaság; Energia Unió; közlekedési infrastruktúra; szociális infrastruktúra (iskolák, kórházak stb.) és környezeti és természeti erőforrások védelme (például árvízvédelem).

A listán körülbelül 33 magyar vonatkozású projekt is szerepel, amelyeket a magyar kormány 50 beruházást felsoroló listájáról vettek át. Közülük is öt áll összefüggésben az energiabiztonsággal. Mint azt már korábban megírtuk, a magyar-szlovák és a román-magyar gázösszekötők mellett a listára átemelt projektek között van a román-magyar-osztrák gázfolyosó terve is, ami a Fekete-tengeren nemrég talált két gázlelőhelyről gázvezetéken keresztül juttatna új földgázt Magyarországra.

A projektek kiválasztásánál több kritériumot is figyelembe vettek. Gazdaságilag életképeseknek kell lenniük, hozzáadott európai értéket kell képviselniük és három éven belül (2015 és 2017 között) megvalósíthatók (a tőkebefektetés ebben az időszakban végbement). További két kritérium volt, hogy a projekt potenciálisan képes-e más finanszírozási forrásokat is megmozgatni, és a beruházás volumene, illetve kisebb beruházásokkal való összepárosíthatósága is.

„Minőségi beruházásokat akarunk, amelyek nagyobb növekedést és több munkahelyet eredményeznek” – közölte egy nevének mellőzését kérő forrás, hangsúlyozva, hogy a mostani lista nem tekinthető véglegesnek, ehelyett egyfajta „információforrásnak” kell tekinteni.”

Forrás:
Elkészült Európa „beruházási „katalógusa”; BruxInfo; 2014. december 9.
Lásd még: Investment Plan; Európai Bizottság
Investment Offensive for Europe: EU Task Force identifies 2,000 potential projects worth €1.3 trillion; Európai Bizottság, Európai Beruházási Bank; 2014. december 9.
An Investment Plan for Europe; Európai Bizottság; COM (2014) 903 final; 2014. november 24 (pdf)
Investment plan for the EU gets backed by the Council; Európai Unió Tanácsa, Economic and Financial Affairs Council (ECOFIN); 2014. december 9.
What to invest in?; Európai Bizottság (itt vannak pdf-ben a projektek és más kapcsolódó anyagok)
Investment in Hungary (a Bizottság háttéranyaga) (pdf)