közigazgatási informatika

Okostelefonokra jön a digitális jogosítvány

Szerző: 2014. december 16.No Comments

„Okostelefonos alkalmazás formájában tenné elérhetővé egy amerikai állam a vezetői engedélyeket.

Érdekes kezdeményezés került napirendre nemrég Iowa államban, ahol a helyi hatóságok már korábban lehetővé tették bizonyos engedélyek és dokumentumok digitális másolatainak azonosítás céljára történő használatát. Ezúttal a vezetői engedélyeken szereplő információ okostelefonon történő hordozását tesztelnék, első körben a közalkalmazottak egy része számára, majd pedig a szélesebb közönségnek.

Az állam illetékesei azt remélik, hogy sikerül egy kellőképpen biztonságos és egyben egyszerű alkalmazást kifejleszteni, amelynek révén a helyi lakosok (a nem túl távoli jövőben) akár nyugodtan otthon hagyhatják majd a vezetői engedélyeket, mivel az azokon szereplő fontosabb adatokat a hordozható készülékeken is megőrizhetik, szükség esetén pedig megmutathatják azokat a különböző hatósági személyeknek, illetve az életkorról meggyőződni kívánó biztonsági személyzetnek és bolti alkalmazottaknak. Amennyiben az elkövetkező hat hónapban meginduló első kör sikerrel zárul, 2015 vége előtt bárki jelezheti majd részvételi szándékát, amelynek eredményeként az illető okostelefonján rövid időn belül megjelenhet a szóban forgó alkalmazás.

A digitális másolat hordozása persze több kérdést is felvet, amelyeket illik megnyugtató módon megválaszolni, mielőtt kiterjesztik a felhasználási kört. A kritikusok egy része szerint ezzel gyakorlatilag szabad kezet adunk a hatóságoknak a készülékeinken tárolt személyes adatok megtekintésére, míg mások azt emelik ki, hogy az okostelefonok ellopásakor még nagyobb figyelmet kell fordítanunk ezen adatok időben történő törlésére, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljenek. A terv szerint magát az alkalmazást egy külön kóddal, valamint a távolabbi jövőben akár arcfelismerő, netán ujjlenyomat-olvasó technológiával védenék, bár a konkrétumokról csak az első tesztelést követően esik majd szó.

Bárhogy is legyen, Iowa megnyitja az utat a személyes okmányok digitális formában való megjelenése felé, a példa követésére valószínűleg nem kell majd sokat várnunk. ”

Forrás:
Okostelefonokra jön a digitális jogosítvány ; SG.hu; 2014. december 15.