Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Átalakul az államkincstár stratégiája

Szerző: 2015. február 11.február 14th, 2015No Comments

„A családtámogatási rendszer elkerül a kincstártól, a Területfejlesztési Operatív Programban közreműködő szervezetként vesznek részt és új feladatuk lesz az önkormányzatok gazdálkodásának nyomon követése is – jelentette be a Magyar Államkincstár elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. Dancsó József elmondta, az államkötvények terén 2286 milliárd forintnyi értékpapír értékesítésére került sor a mai napig.

Magyar Államkincstár és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közös budapesti sajtótájékoztatóján Tállai András, az NGM parlamenti államtitkára a legfrissebb KSH adatokat kommentálva kedvezőnek nevezte a lakosság számára, hogy 1,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak januárban a tavalyi év első hónapjához képest. „Ez nagyon jó hír a magyar emberek számára”- mondta.

Tállai felidézte, az államkincstár 3 százalékról 4 százalékra emeli a Prémium Magyar Államkötvény kamatprémiumát és a jövő héttől a rövidebb, éves futamidejű állampapírok hozamszintje is emelkedik 25-50 bázisponttal.

Emlékeztetett arra is, hogy a Magyar Államkincstár a Nemzetgazdasági Minisztérium felkérésére 2014 őszére készítette el stratégiáját. A kormány számára fontos, hogy a kincstár precízen, megbízhatóan és átláthatóan működjön és a kor kihívásainak meg tudjon felelni, ‘azért, hogy minden magyar állampolgár nyugodt lehessen, hogy egy megbízható szervezetre bízza pénzének egy részét’ – jelentette ki.

Fontosnak nevezte, hogy a kincstár képes legyen megújulni, és a szolgáltatási piacon is versenyképes legyen. Ezért képzett szakemberekre, komoly informatikai rendszerekre van szükség, és ezért újították meg a szervezet honlapját is.

Az eseményen Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke elmondta: a Kincstári Start-értékpapírszámlák száma 2014 decembere végén közel 66 ezer volt, köztük az előtakarékoskodó szülők összesen 49 ezer Babakötvényt nyitottak 2013. decembere óta. A Kincstári Start-értékpapírszámlákon országosan összesen több mint 10 milliárd forint névértékű Babakötvény volt a múlt év végén.

A kincstár vezetője szerint az államadósság finanszírozása sokkal biztonságosabb, ha belföldi befektetők, lakossági kisbefektetők kezében van, mert ők a hasznot itthon fektetik be. Továbbá, ha a lakosság a megtakarítások jelentős részét állampapírba fekteti, egyre nagyobb arányban belülről finanszírozható az államadósság – fogalmazott. A szakember hozzátette: a legkedveltebb – a tavaly december végi adatok szerint – a 3 illetve az 5 éves futamidejű, inflációkövető Prémium Magyar Államkötvény, de a 4, 6, illetve 10 éves futamidejű Bónusz Magyar Államkötvény is nagyon sikeres állampapír.

Dancsó József bejelentette azt is, hogy céljuk a vezető pénzforgalmi szolgáltatóvá válás. Ennek jegyében dolgozták ki a kincstár középtávú stratégiáját is, hogy minél magasabb szakmai színvonalon lássák el feladataikat, szolgáltatásaikat az ügyfelek igényeihez igazodva. Tavaly ősszel 23 helyen nyílt állampapír értékesítési pont, így országosan ma már 54 ügyfélszolgálaton vehető igénybe a kincstár állampapír-forgalmazási szolgáltatása.

Dancsó József arról is szólt, hogy a Miniszterelnökség irányításával napirenden van az államkincstár feladatainak átalakítása. Ennek keretében a családtámogatási rendszer elkerül a kincstártól, a Területfejlesztési Operatív Programban közreműködő szervezetként vesznek részt. További feladatuk lesz az önkormányzatok gazdálkodásának nyomon követése is.”

Forrás:
Átalakul az államkincstár stratégiája; OrientPress; 2015. február 11.
Lásd még: Csökkenő fogyasztói árak, növekvő érdeklődés az állampapírok iránt; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2015. február 11.