közigazgatás: magyar

Területfejlesztés a Mezőkovácsházi járásban is

Szerző: 2015. február 20.No Comments

„A Békés Megyei Önkormányzat egy nyolc állomásból álló road show-t indított útjára a Területfejlesztési Operatív Program keretében, amelynek harmadik megállója február 19-én a mezőkovácsházi járási székhely volt.

A rendezvénysorozat célja, hogy a települések tájékoztatást kapjanak az új pályázati ciklus területfejlesztési programjáról, a megyei önkormányzat szerepvállalásáról, illetve arról a koncepcióról, milyen módon tudnak együttműködni az eredményes forrásfelhasználás érdekében.

Az új pályázati ciklusban (2014-2020) a területfejlesztés a megyei önkormányzatok fontos feladatává vált, kiemelt szerepet kapnak az uniós források felhasználásban, amelyek a megye területéhez kapcsolódó járások, települések projektjeinek előkészítéséhez és megvalósításához kapcsolódnak.

A programra egy jól felkészült szakmai csapat érkezett, hogy bemutassa koncepcióját, és lehetőséget adjon a települések vezetőinek, hogy működjenek együtt a jövőben a sikeres munka reményében.
Simonka György országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az uniós forrásokat lehetőség szerint fel kell használni, hiszen az itt élők javára fordítható. A térség felzárkóztatása, a fiatalok elvándorlásának megakadályozása, és a munkahelyteremtés az elsődleges célkitűzés a jelenlegi pályázati ciklusban. Simonka György szerint Dél-Békés szerencsés helyzetbe került, hiszen egy olyan európai parlamenti képviselő személyében, mint Erdős Norbert, partnerre lelt.

– Bátran kijelenthetem, történelmi pillanat előtt állunk. A 2014-2020-as ciklusban mintegy 25%-al több forrás jut megyei szintre, ami esetünkben ez csaknem 58 milliárd forintot jelent. Lehetőségünk van az elmaradottabb térségeket felzárkóztatni, de ehhez nagyon szoros együttműködés kell – fogalmazott Ruck Márton, a megye Területi Fejlesztési Bizottságának elnöke.

A vidékfejlesztési múlttal rendelkező szakember arra kérte a jelenlévőket, kezdjék el kidolgozni projektötleteiket, mert hamarosan kiírásra kerülnek az említett pályázatok.

A Békés Megyei Önkormányzat további szakemberek bevonásával kíván szerepet vállalni a programban, hozzásegítve a településeket a projektjeik sikeres előkészítéséhez és végrehajtásához. A pályázható prioritások széles skálája került bemutatásra úgy, mint a TOP, GINOP, EFOP, KEHOP, illetve az INTERREG V-A, határon átnyúló programok. Valamennyi célja a hátrányos helyzetből való kitörés.

A stáb a road show alkalmával kérte a térségbeli önkormányzatok, intézményvezetők, cégek együttműködését a közös cél elérése érdekében.”

Forrás:
Területfejlesztés a Mezőkovácsházi járásban is; Kálmán-Pócsik Judit; Likefestoon Hírportál; 2015. február 20.